PSV, firma preluată de Cosmin Guşă, deţine licenţa de exploatare a brucitului din Budureasa. Societatea care i-a aparţinut lui Vântu plătea anual 20 de miliarde de lei vechi către Primăria Budureasa pentru un teren concesionat în vederea exploatării minei. Primarul de Budureasa, Radu Vasile Olea spune că societatea a plătit la zi taxa de concesiune către Primărie. Chiar dacă a trecut printr-o perioadă nefastă, din punct de vedere financiar. Primarul Radu Vasile Olea spune că PSV a realizat, aşa cum a promis, o investiţie masivă în comună, un drum de acces înspre mină, astfel încât să nu existe interferenţe cu drumul care duce spre locuinţele oamenilor. Despre exploatarea de brucit din mina Budureasa se spune că ar putea schimba radical topul celor mai bogaţi oameni din România. Evaluările specialiştilor, care datează încă din anii ’70, arată că în perimetrul Budureasa – Valea Mare s-ar afla cel mai mare zăcământ din Europa şi este evaluat la aproximativ 15 miliarde de euro.
Un partener străin
PSV Company, fosta Petromservice, a fost cumpărată de Cozmin Guşă. Societatea se afla în insolvenţă. Acesta , impreună cu un asociat, a preluat un off shore cipriot care deţinea Petromservice. „Elbahold a fost cumpărată de Strategies – Research – Investment SRL, persoană juridică română. Acţionari: 50% – Cozmin Guşă, 50% – Maricel Păcuraru, administrator unic- Cozmin Guşă. Prin achiziţia Elbahold, în acest moment, PSV a devenit o afacere 100% românească”, a declarat Cozmin Guşă. .
Compania offshore Elbahold Limited deţinea aproape 55% din acţiunile PSV. Potrivit comisiei rogatorii transmise autorităţilor române de procurorii ciprioţi, beneficiarul real al Elbahold a fost, de la înfiinţare şi până în noiembrie anul acesta, Liviu Luca, compania fiind deţinută de un alt off-shore, înfiinţat la 11 septembrie 2006, tot de Liviu Luca.
Elbahold a preluat în 2005 pachetul majoritar de acţiuni al Petromservice, cu puţin peste 45 de milioane de lei (12 milioane de euro), care ar fi fost plătiţi în două tranşe. Trei ani mai târziu, Petromservice a vândut către Petrom activitatea de servicii petroliere cu 323 de milioane de euro, bani care ar fi ajuns la SOV şi Luca. Prin această tranzacţie, Cosmin Guşă preia şi mina de brucit de la Budureasa, unde acţionar principal era PSV, dar şi o exploatare de marmură din Kazastan.Guşă spune că nu dispus să înceapă exploatarea brucitului din mina Budureasa decât în parteneriat cu un investitor strrăin.Alături de mina Budureasa, din portofoliul lui Cosmin Guşă fac parte Realitatea Media, OTV, licenţe pentru diferite radiouri, ziarele Gardianul şi Ziua, şi mai cu seamă institutul de sondare a opinie publice Insomar.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!