Cosmin a vorbit, în exclusivitate, pentru Jurnal bihorean despre noua provocare.
Jurnal bihorean: Cum ai intrat în avocatură?
Av. Cosmin Georgian Buta: Am absolvit Facultatea de Drept în anul 2015. Imediat după absolvire am susţinut examenul de admitere în Barou, însă mi-a lipsit un singur punct pentru a fi admis. Acest fapt m-a ambiţionat foarte tare, astfel încât am început din timp să mă pregătesc pentru examenul din 2016. Ca răsplată a efortului depus, am reuşit să fac un punctaj bun, zic eu, de 84 de puncte, fiind admis primul din judeţul nostru.
J.b.: Te aşteptai la un punctaj aşa de mare?
C.G.B.: Sincer să fiu, speram să fac un punctaj cât mai mare. Tot timpul mi-a plăcut să fiu printre primii în orice mă implicam. Încă din liceu îmi plăcea să mă fac remarcat printre cei mai buni. Am reuşit şi acolo să termin cu cea mai mare medie, absolvind ca şef de promoţie.
J.b: Cum ai ajuns să faci parte din cabinetul avocatului Doseanu Răzvan. Ai ales tu sau ei te-au ales pe tine?
C.G.B.: Cu toată sinceritatea vă spun că, neavând nicio rudă sau cunoştinţe apropiate în acest domeniu, am fost foarte limitat în posibilităţile de alegere. Astfel, am ajuns să contactez un cabinet de care aveam cunoştinţă că se implică activ în cauze din domeniul de care eu eram interesat, iar echipa este una tânără. Mi-am depus CV-ul şi am aştept să fiu chemat la interviu. Acest lucru s-a şi întâmplat, iar după un proces de selecţie, am fost ales. În prezent, mă simt onorat să fac parte dintr-o echipă de asemenea calibru, alcătuită din zece membri.
J.b.: La Drept Penal şi Procesual Penal ai avut cel mai mare punctaj pe ţară. Este domeniul care-ţi place cel mai mult?
C.G.B.: Într-adevăr, la Penal am avut cel mai mare punctaj, reuşind să rezolv corect toate cele 20 de grile, atât la Dreptul material, cât şi la cel procedural. Pot spune că Penalul mă atrage mai mult decât restul ramurilor. Deşi fiecare materie are farmecul ei, adevărata plăcere de a studia am descoperit-o lecturând instituţiile Dreptului Penal. Este singura materie care mă ţinea mai mult de două ore consecutive pe scaun atunci când învăţam pentru admitere.
J.b.: Cum a decurs interviul şi cum au fost primele zile în avocatură?
C.G.B.: Interviul a decurs foarte bine, deşi eu eram foarte emoţionat. Eram conştient de standardele care se cer pentru a fi selectat, de exigenţele domnului avocat Doseanu, ceea ce apasă puţin pe umerii mei.
Vizavi de primele zile în avocatură, pot să spun că au fost încărcate de emoţii şi mult entuziasm.
J.b.: Mulţi dintre tinerii care termină Dreptul cochetează, mai degrabă, cu magistratura. Cum de ai ales altfel?
C.G.B.: Am ales avocatura pentru că este cea mai dinamică dintre toate profesiile juridice. Şi mai cred că aduce cea mai mare satisfacţie. Să găseşti soluţii şi să rezolvi problemele oamenilor mi se pare fantastic. Într-adevăr, mulţi dintre tinerii care termină Dreptul cochetează cu magistratura, însă eu nu prea împărtăşesc ideea de a deveni judecător la o asemenea vârstă. Profesia de judecător este una biblică. În afară de ambiţie, cred că un judecător trebuie să fie, mai întâi, înţelept şi apoi deştept. Înțelepciunea este un har care nu poate fi regăsit decât în cei asupra cărora timpul a lăsat urme.
J.b.: Este avocatura ceea ce ţi-ai imaginat ?
C.G.B.: Consider că întrebarea este prematură. E greu pentru mine, deocamdată, să am o opinie solidă în ceea ce priveşte această profesie. Pot să spun doar că mi-am imagint că avocatura presupune muncă, iar acum m-am convins!
J.b.: Care sunt obiectivele şi priorităţile tale pentru următorii ani?
C.G.B.: Obiectivele mele sunt destul de clare. Îmi doresc să termin stagiatura şi masteratul (în prezent sunt masterand la Universitatea din Oradea, specializarea Drept Penal şi Procedură Penală). Mi-am propus să muncesc, să îmi însuşesc practica avocaţială, să vin cu idei, să inovez şi să fac cunoştinţă cu succesul.
J.b.: Mulţumim pentru amabilitatea de a le vorbi cititorii noştri despre începuturile în această nobilă profesie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!