Lumea se bucură când îl vede. Unii se ţin de nasturi şi caută un geam spart. Alţii chiar îl ating, crezând că le va aduce noroc, iar alţii i-au cerut şi numere pe care să le joace la Loto. Elevii şi studenţii se bucură dacă se întâlnesc cu el înaintea unui examen. Este omul care aduce norocul. Este coşarul. Tot mai rar văzut în ultima vreme. Mulţi ne amintim cu drag de unul dintre slagărele anilor trecuţi: „Ţi-a ieşit coşaru-n drum/O să ai ce vrei de-acum,/ Griji, nevoi, necaz, durere,/Se vor duce ca un fum”.
Ultimii coşari
La solicitarea noastră, unul dintre coşari sau hornari cum li se mai spune ne-a vizitat la redacţie. Mike Alexandru are 31 de ani şi este unul dintre coşarii autorizaţi din Bihor. „În judeţ sunt mulţi care spun că practică această meserie, dar eu ştiu că suntem doar patru care avem atestat. Restul muncesc la negru, după ureche şi nu oferă nici o garanţie pentru munca pe care o prestează”, şi-a început coşarul povestea.
Omul spune că nu a făcut nici o şcoală pentru meseria pe care o practică cu mult drag, pentru că nici nu există şcoală pentru acestă meserie. „Am furat meseria de la un sobar, pe lângă care am făcut practică. Mi-a plăcut foarte mult şi, în cele din urmă, am ajuns să am propria afacere din care să trăiesc”, povesteşte Mike Alexandru.
Omul se pricepe şi la construcţia sobelor şi şemineelor, de la A la Z.
Nu se plânge că nu are de lucru şi îi place la nebunie meseria sa.
Coşarul precizează că cel mai mult are de lucru primăvara şi toamna. Clienţii cei mai fideli sunt cei trecuţi de 40 de ani şi oamenii în vârstă, conştienţi că trebuie să-şi cureţe coşurile. Deşi există lege care prevede că hornurile trebuie curăţate periodic, aceasta nu se prea respectă. Astfel, din această cauză, apar multe incendii şi intoxicări cu monoxid de carbon. „Am fost la un client să-i mătur hornul. Acesta a spus că mai merge şi aşa. În următoarea săptămână soba i-a explodat”, a exemplificat Alexandru.
Soţia s-a obişnuit şi ea cu meseria lui. Dacă la început era cam reticentă, acum este fericită să dea cu ochii de hornar în fiecare zi. „Nu există pentru mine satisfacţie mai mare decât bucuria lucrului împlinit. Când văd că omul căruia i-am făcut o lucrare este mulţumit”, apreciază Mike Alexandru.
Omul face şi o recomandare celor care au sobe din teracotă sau şeminee. „Este bine să se facă focul în sobă doar până spre seară şi nu peste noapte. Soba ţine cald până spre dimineaţă”, recomandă unul dintre puţinii coşari autorizaţi care mai sunt în judeţ. Cine vrea şi alte recomandări din partea lui Mike, îl poate găsi la tel: 0748.685.635.
Aşa că, dacă vedeţi un coşar nu ezitaţi să puneţi în practică vechile obiceiuri. Pentru că sunt tot mai rari şi … cine ştie cât timp va mai fi valabilă în realitate meodia: „Hei coşar, coşar/Prin oraş hoinar, hoinar/”.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!