După 23 de ani de activitate, în care a participat la zeci de turnee în țară și în străinătate, Conducerea Filarmonicii de Stat Oradea a descis scoaterea din organigramă a Corului, din motive financiare. Decizia a venit ca un „tunet” asupra coriștilor care așteaptă acum decizia finală a Consiliului Județean Bihor, instituție în subordinea căreia se află Filarmonica.
[eadvert]
Cu toate acestea, coriștii critică varianta aleasă. Ovidiu Niculaș, artist liric și consilier artistic, semnala încă de dinainte de ședință posibilitatea păstrării „scaunelor directoriale și a posturilor din stufosul aparat administrativ și desființarea corului format din 37 de persoane la jumătate de normă(18,5 posturi de normă întreagă)”.
Potrivit acestuia, „personalul administrativ stufos” este format din de 25 persoane, ba chiar mai mult Niculaș acuză că „ocuparea funcțiilor de conducere administrativă trădează un «dezechilibru» etnic
nejustificat, partea maghiară acoperind 100%” și propune drept soluție viabilă, pe timp de criză, administrarea Filarmonicii cu 14 funcții administrative și tehnice (director general licențiat în domeniul muzical, secretar muzical, office manager, maxim 2 economiști, 1 maestru lumini, 2 muncitori întreținere/mașiniști, 4 persoane plasare și curățenie, 2 pompieri).
Managerul Filarmonicii dezminte desființarea Corului Filarmonicii Oradea
Istoricul Corului
Corul Filarmonicii de Stat din Oradea a luat naștere în anul 1997, la inițiativa directorului Filarmonicii – Romeo Rîmbu. Descris ca o „verigă indispensabilă a vieții muzicale orădene” de către cel care s-a dedicat total formării și creșterii acestuia (dirijorul Avram Geoldeș – n.red.), Corul deține peste 200 de titluri, acoperind toate epocile stilistice și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, opera, simfonie cu cor etc.. Din palmaresul Corului, aflat sub mâna dirijorului Avram Geoldeș, mai fac parte și un C.D. cu „Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur” de Liviu Comes (1998) și un C.D. editat la Viena (1999).
Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, în pragul desființării
Trimite articolul
XÎi trimiteţi soarta sã cânte la zoo the lion sleeps tonight şi la piaţa 100 sã cânte ca şi reclame?
Din reclame cantate strângeţi bani, plãtiţi partea de plãtit (cum face şi primãria cu banii publici) o
contribuţia la fonduri europene şi cu fonduri europene construiţi Marea Operã de VEST.
parca vad ca se va infiinta corul crestin Partium.pt. ala se vor gasi bani. un guru !
Se poate observa un tipar aici… Cineva (stim cine…SUPREME LEADER) hotareste ca X (in cazul de fata Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, dar poate fi orice alta institutie subordonata cuiva de ex CJ…) “costa” prea multi bani, asa ca trebuie redus, taiat, externalizat, inchis, etc. Asadar de fapt se reduc costurile prin reducerea cheltuielilor cu personalul, pe romaneste “dat afara” oamenii, fara sa se tina cont de performante, realizari, volum de munca, etc deci doar o evaluare cantitativa nu si calitativa… Normal ca fiind vorba de astfel de selectie de personal, ramane “cine trebuie” nu cine merita, intervine secretara, prietenii, rudele, fostul PCR (Pile Cunostinte Relatii) acum se numeste Networking, si oamenii OK=competenti dar fara sustinerea din partea partidului, oricare ar fi partidul, ajung someri in plina pandemie, cu sanse minime de angajare din cauza asta si din cauza fostului loc de munca , stii cum e… aaa ala de la stat… Deci, clar, nu!!!! Traiasca liderul suprem…nu mai avem mult si ajungem din urma Koreea de Nord!