Voluntarii Grupului de Acţiune pentru Roşia Montană (GARM) Bihor le-au împărţit trecătorilor pliante informative despre pericolele extracţiei gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, dar şi pliante ce conţineau opiniile unor somităţi din lumea academică, despre proiectul Roşia Montană.
Voluntarii GARM au iniţiat şi o petiţie, adunând semnături de la populaţie împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană, împotriva exploatării gazelor de sist prin fracturare hidraulică în Bihor şi restul ţării, dar şi împotriva folosirii organismelor modificate genetic în agricultura românească. În schimb, GARM militează pentru turism şi eco-turism în Munţii Apuseni şi Băile Felix.
Orădenii au fost informaţi despre pericolul reprezentat de exploatarea gazelor în apropierea Oradiei şi a Băilor Felix, dar şi despre pericolul reprezentat de cianurile dorite la Roşia Montană. Gazele pun în pericol apele geotermale din zona Oradea – Felix, iar cianurile de la Roşia Montană pot ajunge uşor în Bihor, o dată evaporate din lacul de cianuri şi intrate în “patul de nori”, la peste 26 de grade Celsius.
120 de orădeni au semnat petiţia încă din prima zi a acţiunii, demersul civic urmând a fi înaintat către Guvern şi ministerele competente.
Cortul anti-gaze de şist şi anti-cianuri a fost garnisit cu mesaje menite să-i sensibilizeze pe trecători. Pe un poster, iniţiatorii demersului mulţumeau Primăriei Oradea, pentru punerea la dispoziţie a spaţiului. Cortul a fost pus la dipoziţia voluntarilor de Classic Design, după ce cortul primit iniţial de la Crucea Roşie nu fusese unul funcţional. De asemenea, s-au făcut publice şi costurile acţiunii, finanţată din donaţiile voluntarilor pentru postere, afişe şi pliantele informative: 300 de lei.
Reamintesc că, recent, Guvernul Ponta a aprobat acordul petrolier de concesiune a perimetrului Băile Felix, încheiat între ANRM şi East West Petroleum, companie care, la rându-i, a cedat operaţiunile în acest perimetru gigantului rus Gazprom. Alte două perimetre petroliere aprobate de Guvern sunt Tria şi Tulca. În primul, operaţiunile sunt desfăşurate tot de Gazprom, prin NIS Petrol, iar în al doilea concesiunea a fost obţinută de Clara Petroleum, o companie de birou, cu sediul în Londra. Un al patrulea perimetru petrolier concesionat, dar încă neaprobat de Guvern, este în zona Voivozi. Denumirile acestor perimetre de exploatare sunt doar generice, deoarece acestea se întind pe suprafeţe mari. Practic, peste jumătate din suprafaţa Bihorului este inclusă în perimetre de exploatare pentru gaze şi petrol. Circa 4.000 de kilometri pătraţi, cei 7.500 de km pătraţi, cât este suprafaţa totală a Bihorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!