Viceprimarul Biro Rozalia şi Dumitru Sim, şef al Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Primăriei Oradea, au prezentat miercuri stadiul proiectului «Revitalizarea Cetatii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic: CetateaOradea, complex turistic european – etapa I».
„Au fost nevoie de ani buni ca Cetatea Oradea să devină vizitabilă, apoi administraţia locală a reuşit să atragă fonduri europene. Chiar dacă Cetatea e acum mai mult un şantier, suntem în situaţia fericită de a avea aceşti bani, cu care ne dorim să transformăm Cetatea Oradea într-un obiectiv turistic de referinţă. Proiectul este unul de anvergură şi se întinde pe o perioadă lungă de timp, respectiv până în anul 2015. Dar trebuie să avem în vedere că toate lucrurile mari, necesită timp şi se fac pas cu pas”, a punctat Biro Rozalia.
Pivniţă surpriză
La Corpul H al Palatului Princiar s-au finalizat lucrările de rezistenţă, zidărie şi acoperiş. Totodată, în Corpul H, viitor Muzeu al Pâinii, s-a descoperit o pivniţă iar pe un perete al ei s-a găsit un blazon inscripţionat fie cu anul 1781 fie cu anul 1784.
„Dacă anul inscripţionat este 1781 ar putea fi vorba despre Edictul de Toleranţă dat de regele Iosif al II-lea de Habsburg privind libertatea fiecărui cult de a-şi deschide şcoli şi biserici. Iar dacă este inscripţionat 1784 ar putea fi marcată Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, care a dus la abolirea iobăgiei”, a explicat Dumitru Sim.
Întrucât nu s-a ştiut de pivniţă, aceasta nu a fost inclusă în proiect, pentru finanţare. Ca atare, se caută o soluţie de conservare sau de intrare a pivniţei în cheltuielile neprevăzute din contract.
Din secolul XVI
În următoarele cinci luni se va compartimenta Corpul H şi se vor reface cele trei cuptoare de pâine existente.
O altă descoperire făcută în timpul lucrărilor este fostul Corp de Gardă al Cetăţii, datând din secolul XVI, aflat în faţa corpului J. Ca urmare, se fac săpături pentru descărcarea arheologică.
Până acum, arheologii au găsit doar câteva rămăşiţe ceramice şi oase de origine animală.
La Corpul G, viitoarea clădire a Administraţiei, s-a refăcut zidăria, s-a turnat o centură de beton arman pe ea, s-a compartimentat şi se reface acum şarpanta astfel ca până luna viitoare să fie refăcut acoperişul iar peste iarnă să se poată lucra în interior.
De asemenea, şi la Corpul K, unul din cele mai deteriorate, s-a refăcut zidăria spre capătul de Est iar arcele uşilor şi ferestrelor sunt gata în procent de 80%.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!