Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea, vrea să reducă poluarea mediului care se face la înmormântările din Cimitirul Municipal Rulikowski. În acest sens, șeful ADP vrea să interzică coroanele din plastic și cele din flori naturale legate cu sârmă. Liviu Andrica spune că aceste coroane duc la poluarea mediului, și totodată, ADP cheltuiește zeci de mii de lei în fiecare lună pentru a scăpa de ele.
„Pe lângă coroanele din plastic, coroanele pe care le depun oficialitățile conțin foarte multe ramuri de brad legate cu sârmă. Acestea nu pot fi tocate din cauza sârmelor, iar cele din plastic se degradează foarte greu. Vrem ca de la 1 iunie să interzicem coroanele din plastic și cele din flori naturale legate cu sârmă. Voi face un apel și la oficialitățile care depun coroane cu ocazia diferitelor manifestări. Să dea ele un exemplu pentru populație. Dacă vrei să-ți arăți dragostea și atașamentul față de cel care a decedat, nu mărimea coroanei contează. Poți să vii cu flori, cu o jerbă”, este de părere Liviu Andrica.
Directorul ADP are și o soluție pentru cine dorește să-și exprime recunoștința pentru decedat și familia acestuia. Vrea să introducă un card cu contul la vedere pentru cei care doresc să facă donații pentru familia decedatului.
[eadvert]
Mai mult, mesajele scrise pe panglica de la coroană vor putea fi afișate pe panouri electronice care vor fi montate în cimitir. Pentru eficientizarea activității, șeful ADP, spune că aparținătorii decedatului vor plăti în funcție de numărul de coroane aduse la înmormântare pe principiul: „Plătești cât arunci!”.
Liviu Andrica recunoaște că măsurile pe care dorește să le aplice nu vor fi pe placul celor care confecționează și vând coroane, dar crede că aceștia se vor adapta noilor reguli.
Amenință cu procese
Producătorii de coroane din plastic îl amenință pe șeful ADP Oradea cu procese în cazul în care va aplica această măsură. Ei spun că nu au fost consultați.
„Eu l-am căutat și telefonic, și personal, și prin avocat. Vreau să știu pe ce bază a luat această hotărâre. Eu cred că ar trebuit făcută o dezbatere publică. Noi suntem producători de coroane articifiale. Tocmai artificiale pentru a nu distruge pădurile. Încă nu am primit nici un răspuns de la dânsul”, ne-a declarat Maria Rozsa, administratorul unei firme de coroane din plastic din Oradea.
Aceasta ne-a informat că s-au aliat 12 producători de coroane din plastic din țară și au angajat un avocat pentru a deschide un proces.
„Nu putem să ne lăsăm pentru că noi din asta trăim. Eu am 60 de angajați, care nu pot fi lăsați pe drumuri. La fel și ceilalți. Mii de oameni rămân fără loc de muncă”, a precizat Maria Rozsa.
Femeia spune că plasticul din coroane se poate recicla. Ea este dispusă să-l ajute pe Liviu Andrica cu sfaturi ori cu informații despre ce mașini trebuie să achiziționeze.
„Suntem dispuși să colectăm noi coroanele din Oradea sau să plătim o taxă verde. Sunt multe variante, dar nu ca să oprească coroanele din plastic”, explică patroana firmei orădene.
Trimite articolul
Xnumai nu îi puteți lăsa pe oameni în pacxe, nu? în cele mai banale căcaturi, trebuie să găsiți o cale de a-0i obliga să își iasă din drum. dar de ce nu deslegați voi cu mâna xârmele alea care provoacă probleme, curve lșeneșe și tupeiste ce sunteți?
auzi, mesaje pe panouri electronice. să moară mă-ta pe un panou electronic, muistule, și să o jelești tu acolo.
incredibil. mai era unul, nu în oradea, ci la bucurești, care voia ca oamenii să poarte măști în apa mării. au înnebunit oamenii. și îi înnebunesc și pe alții, cu tâmpeniile lor. ca să o lșuăm toți razna de la stress, că nu e destul că avem c iumă, dictatură și sărăcie.
-
Lagaru asa e.
Foarte buna ideea!!
-
Te trebe bagat acole la Capela Hasas in curand.
Ciudata chestia cu platesti cate coroane ai “primit”
Precis deja au oameni deghizati care sa duca coroane pt a plati mai mult. Angajatii astia precis o sa aiba garderoba bogata, platiti la nr de participari
Cretinul asta de Andrica nu mai pleacă odată??
-
Nu, el e sefu la morti.
asa ii cind ne conduc cei plini de toate si cind platesti de 2 ori la cimitir ..o data la pompe funebre care zic ca ii tot platit apoi cer cei din cimitir iar..atunci de ce nu se sesizeaza DNA sa vedem care ii treaba cu atitea spagi…… si sa-si cxumpere utilaje ca toate taxele is deja insuportabile si au de unde . doar taxa de intrare de la 6 la 10 lei acopera tot.da sa de Domnul sa ajunga si ei acolo cit de curind ca stationari nu in vizita
Si la fiecare inmormantare se vor numara coroanele si se va plati o taxa in functie de nr de coroane, asta au uitat sa spuna. Trebuie bani pt betoane in oras, toti banii merg la betoane. Acum 1 an au dublat toate taxele la cimitir, acum la RER au triplat pretul, au eliminat Luxtenul sa taie din cheltuieli. Si tot sunt in minus cu banii pt betoane, nu se mai satura firmele lor de lucrari de betonare. Acum mai taie de la teatru si filarmonica.
-
Cam asa, analiza corecta.
Urmeaza coroane cipate.
Pun pariu ca in maxim un an de cand va plin cimitirul va fi demolat si dat pt blocuri, nu se va astepta sa treaca 30 de ani de la ultima inmormantare, in maxim 1 an Bolo il face una cu pamantul pt blocuri Prima
-
Posibil. Cimitirul din Seleus si Olosig au fost distruse.
Chelul nebun din Birtin nu are respect pentru nimeni si nimic. E un taran jegos crescut in mocirla si balegar. -
Imposibil…Toti mortii Oradiei sunt acolo……Sunt si locuri cesionate pe 20 de ani….
-
Posibil, de la nebuni tot e posibil. Trebe terenu pentru apartamente si parcari. Muta cimitiru undeva. In curand…
-
Pe surse se aude ca din 20200 nici mortii nu mai au voie la cimitir
-