Senatorul PNL Cornel Popa reclamă faptul că mai mulţi senatori şi deputaţi PNL au fost bruscaţi, vinerea, trecută, în localul Black Eagle din Pasajul Vulturul Negru, de către poliţiştii şi jandarmii ce au descins în local. Popa, Dan Motreanu şi alţi parlamentari PNL se relaxau în localul condus de fiul lui Cornel Popa după dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu, când a avut loc un incident devenit public.
Popa reclamă faptul că parlamentarii PNL au fost percheziţionaţi corporal şi chiar bruscaţi, doar pentru că un senator PNL, Costel Şoptică, nu avusese asupra sa un document de identitate.
„Instituțiile de control vin în valuri, în controale care se repetă cu același scenariu – intră mascați în localul vizat, filmează clienții, perturbă activitatea, fac percheziții corporale fără niciun mandat, nu se legitimează și pleacă fără a semna în registrul unic de control, dar având mereu o motivare: așa a cerut Bucureștiul! Inutil să precizez că cei afectați nu știu unde ar putea face sesizări, pentru că nu se știe cine și de ce îi controlează, ce caută și dacă au găsit sau nu, dar știu cu siguranță că vor reveni, așa cum fac de fiecare dată”, scrie Popa, într-o interpelare adresată ministrului de Interne, Carmen Dan.
Lege interpretată greşit!?
Fostul şef al Consiliului Judeţean îşi motivează demersul cu articole din Codul de Procedură Penală, arătând că „percheziția se efectuează cu respectarea demnității, fără a constitui ingerință disproporțională în viața privată; iar conform art. 165, alin. 2, percheziția corporală se realizează în cazul în care există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziții corporale vor fi descoperite urme ale infracțiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză, organele judiciare sau orice autoritate cu atribuții în asigurarea ordinii și securității publice procedează la efectuarea acesteia”.
Parlamentarul acuză instituţiile de forţă pentru interpretarea greşită a legii şi lezarea cetăţeanului. „În timpul zilelor dedicate Centenarului, când senatori şi deputaţi aflaţi în incinta unui local din oraş au fost legitimaţi, percheziţionaţi şi bruscaţi, abuzul continuând chiar şi după legitimare, cu afectarea gravă a demnităţii persoanei, în momentul în care un senator al României a îndrăznit să declare că nu are cartea de identitate asupra sa”, arată Popa, care o întreabă pe ministrul Carmen Dan „cum putem păstra România prietenoasă față de cetățenii săi?”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!