Filarmonica orădeană va găzdui deseară un concert dirijat de renumitul Ilarion Ionescu-Galaţi. Solist principal va fi violonistul Bogdan Zvorişteanu, concertmaestru al Orchestrei din Geneva (Elveţia)
Programul cuprinde Mozart: Serenada nr. 6 în Re major – K.239, Dvořak: Romanţa pentru vioară şi orchestră în fa minor, op. 11, Schumann: Concert pentru vioară în re minor şi Berlioz: Simfonia fantastică, op. 14.
Inedit este că maestrul dirijor Ilarion Ionescu-Galaţi l-a invitat personal pe preşedintele Consiliului Judeţean la concert.
„Revin cu extraordinară plăcere la Oradea, fiindcă iubesc această orchestră de profesionişti, oameni serioşi dar prietenoşi, şi bine îndrumaţi. Se simte că sunteţi mai aproape de Viena decât Bucureştiul apropiat de «Istambulă». I-am scris personal preşedintelui Cornel Popa să fie drăguţ şi să vină la concert fiindcă e meritul Consiliului Judeţean că aveţi o sală de concert deosebită, cum încă nu are nici Braşovul meu”, şi-a motivat maestrul iniţiativa.
Incultura costă mai mult
Ionescu-Galaţi şi-a continuat pledoaria: „Orchestrele din România suferă din cauza sub-finanţării. Cu excepţia Oradiei, nu au suficienţi instrumentişti şi nici înlocuitori nici pentru cei care se vor pensiona. Nu prea mai există nici antrenori pentru orchestre, adică dirijiori permanenţi, problemă prezentă şi în toată Europa. Ştim că motivarea muzicienilor costă. Într-adevăr, cultura costă, dar incultura costă şi mai mult. Fără educaţie, sănătate şi cultură nu se poate dezvolta o ţară. Sigur că să poate conduce mai uşor o ţară de tâmpiţi, dar o astfel de politică nu e de viitor”.
Maestrul dirijor nu s-a sfiit să arate cu beţişorul spre lumea întreagă. „Există destui bani în lume, dar se cheltuiesc prost. Pe războaie care nu aduc nimic bun ci doar întreţin industria de armament şi lăcomia petroliştilor. Pe E-urile din alimentaţie care ne otrăvesc. Şi tot sub presiunea banilor, şi Biserica se depărtează uneori de credinţă”, a mai reproşat Ionescu-Galaţi.
Izvor de idei, chiar edilitare
În completare, extraordinarul violonist Bogdan Zvorişteanu a explicat că oamenii publici pot găsi inspiraţie la Filarmonică. „Noi încercăm să creăm o lume ideală, pe care să o împărtăşim publicului înălţându-l spiritual. Din acest creuzet muzical se pot ridica idei de valoare”, a spus Zvorişteanu.
În final, dirijorul a amintit un adevăr uneori uitat: „Muzica nu e scrisă pe note. Doar cu talent, intuiţie, din tot ce ne-a dat Dumnezeu şi cartea, Orchestra poate da viaţă muzicală bobiţelor negre de pe hârtie. Filarmonica trebuie să impresioneze şi să inspire publicul”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!