Nu demult îl critica pe noul director al DGASPC, liberalul Călin Puia, că nu se mişcă cum ar trebui cu descentralizarea serviciilor sociale de la Direcţia Copilului. Iată însă că Alexandru Kiss nu aceeaşi viziune şi în privinţa programului guvernamental lapte-corn şi măr, derulat până acum de Consiliul Judeţean pentru tot judeţul. Preşedintele CJ, Radu Tirle, s-a hotărât să scape de o bătaie de cap şi în iunie îi convinsese pe consilieri să voteze pentru descentralizarea gestiunii acestui program, către primării.
Numai că vicepreşedintele Kiss s-a arătat joi un adversar al descentralizării, vrând ca CJ Bihor să continue să gestioneze singur programul. În pledoaria sa, Kiss s-a folosit şi de atitudinea primarului de Oradea, care nu vrea să preia de la Judeţ răspunderea pe Oradea. Bolojan spune că CJ Bihor are „o experienţă de aproape zece ani şi toată infrastructura necesară, precum şi caietul de sarcini gata pregătit”, în condiţiile în care şi aşa Primăria e „destul de încărcată”. Primarul mai crede că programul are „o tentă populistă, care nu-şi atinge efectele în plan social”. Radu Ţîrle susţine însă că dacă primăriile se vor ocupa ele de program, producătorii locali vor avea o şansă în plus să ajungă în şcoli.
Discuţii interminabile joi, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, rămase, în cele din urmă, fără nicio finalitate. Aceasta deoarece aleşii judeţului nu şi-au dat seama decât tardiv că nu îndeplinesc cvorumul necesar pentru a lua o altă hotărâre cu privire la programul de distribuire a laptelui, cornului şi mărului în şcoli.
Pentru producătorii locali
Totul a plecat de la un proiect de hotărâre ce modifica o decizie luată tot de CJ Bihor la finele lunii iunie. Atunci, aleşii judeţului votau pentru descentralizarea acestui program guvernamental, în sensul pasării către primării a responsabilităţii organizării licitaţiilor şi a derulării programului. Iniţiatorul acestui demers, preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a motivat oportunitatea descentralizării prin faptul că oricum primăriile sunt cele ce administrează şcolile şi astfel este normal ca tot primăriile să se ocupe şi de programul guvernamental.
Plus că scapă CJ de o povară în plus, având în vedere problemele din trecut. Şeful Consiliului e convins că prin organizarea de licitaţii la nivelul fiecărei primării, nu doar una singură, la nivel judeţean, vor fi încurajaţi să distribuie cornuri şi mere şi producătorii mai mici, de la nivel local, nu doar firme mari de distribuţie, venite de prin alte părţi. Astfel, ar creşte calitatea produselor livrate copiilor, susţine Ţîrle. Între timp însă, municipalitatea orădeană a refuzat să preia programul de la CJ Bihor.
Radu Tirle s-a arătat neplăcut surprins de decizia primarului Bolojan, spunând că nu înţelege de ce acesta se fereşte de organizarea licitaţiei pentru lapte-corn-măr, mai ales că Primăria Oradea derulează constant şi alte licitaţii, încă şi mai complexe.Acesta a fost şi motivul pentru care preşedintele Radu Ţîrle vroia ieri să modifice hotărârea din iunie, în sensul excluderii Oradiei din rândul primăriilor ce vor derula licitaţiile pentru lapte-corn-măr.
Kiss Alexandru, avocatul Derpan?
Numai că Radu Tirle s-a trezit brusc cu un adversar în demersurile sale de descentralizare a programului. Vicepreşedintele Kiss Alexandru s-a declarat ieri împotriva iniţiativei lui Ţîrle. Aceasta chiar dacă plenul Consiliului votase deja pentru descentralizare pe 30 iunie a.c.!
În timp ce Ţîrle are argumente solide pentru lăsa programul lapte-corn-măr în seama primăriilor, Kiss a părut a fi avocatul marilor distribuitori ce au câştigat până acum în Bihor, precum Derpan Galaţi.
Ieri, Kiss ţine morţiş să fie o singură licitaţie, ca şi până acum, pe care să o deruleze tot Consiliul Judeţean, pentru întreg judeţul. În pledoaria sa, Kiss s-a folosit de refuzul primarului Ilie Bolojan de a lua în primire programul de la CJ Bihor. „Cred că e o problemă de fond. Ar trebui să întrebăm pe fiecare primărie în parte şi în cinci zile să ne răspundă dacă vor să ia ei programul, să nu ne trezim apoi că o primărie sau alta nu vor. (…) Domnul primar de Oradea e un om deştept. El nu va prelua programul, pentru că ar prelua doar scandal”, a afirmat Kiss, arătându-se mai îngrijorat de soarta primăriilor decât de cea a CJ Bihor.
„Decizia a fost proastă, după părerea mea, deşi am votat şi eu. Deci, sunt în grafic”, a continuat Kiss, în stilu-i caracteristic. Vicepreşedintele s-a arătat grijuliu şi faţă de volumul de muncă pentru funcţionarii din Consiliu. Pentru CJ Bihor va fi acelaşi volum de muncă dacă fie şi doar o singură primărie refuză să organizeze licitaţia pentru programul guvernamental, aşa cum e cazul Primăriei Oradea, a spus udemeristul, care şi-a găsit rapid şi un aliat: pe consilierul PSD Mihai Bar, cunoscut pentru poziţiile sale contradictorii cu privire la iniţiativele lui Kiss. Lipsa de cvorum a făcut ca proiectul pentru excluderea Oradiei să nu mai poată fi votat. De asemenea, pledoaria lui Kiss a rămas fără rezultat, doarece CJ Bihor a votat deja pentru descentralizare în 30 iunie…
CĂLIN CORPAŞ
Kiss Alexandru: Tot angrosistii vor castiga!
Radu Tirle ar impusca doi iepuri dintr-un foc
Citiți principiile noastre de moderare aici!