PSD arată spre corecţiile financiare pe care trebuie să le suporte acum Oradea ca urmare a felului în care s-au derulat lucrările de investiţii din Oradea, anul trecut. Adelina Coste afirmă că UE a aplicat Oradiei corecţii financiare pe investiţiile derulate în oraş în valoare de 23 de milioane de euro, din cauza „lucrărilor târzii şi proaste”.
Candidata PSD la Primărie cere acum Primăriei să posteze pe propriul site situaţia completă a corecţiilor aplicate de finanţatorul european, din diferite motive, ce ţin de modul în care s-a lucrat. „10 milioane au fost recunoscute de Primărie, iar pentru diferenţă a făcut contestaţie în instanţă. Însă până acum, în toată ţara nu a fost niciun câştig pe acest speţe”, spune Adelina Coste, precizând că a obţinut datele de la Primărie, în calitatea sa de consilier local.
„Ţinând cont de valoarea totală a proiectelor, de 247 milioane de euro, bani nerambursabili de la UE şi cofinanţarea Guvernului au fost 150 de milioane de euro. Contribuţia Primăriei Oradea s-a ridicat la 40 de milioane de euro, plus alte 57 milioane de euro din creditele contractate de Primărie”, precizează Coste. „Aproape 100 de milioane de euro este contribuţia locală. UE nu plăteşte datoria Primăriei. UE plăteşte doar partea nerambursabilă, iar penalitatea este de 23 milioane de euro”, a completat-o Ioan Mang pe Coste.
De altfel, Mang a atras atenţia în mai multe rânduri că Primăria Oradea nu va reuşi să atragă toate fondurile pe care le anunţase. Pesedista Coste a dat mai multe exemple de lucrări pentru care Uniunea Europeană a decis să nu deconteze toată suma trimisă spre decontare de către Primărie: reţelele de termoficare, etapa I (2,4 milioane corecţie), noua centrală CET (12,1 milioane corecţie), asistenţa tehnică la proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare (265.412), aquaparkul Nymphaea (7 milioane), lucrările suplimentare la pasajul DN 76 (926.886 – întreaga valoare).
Cer proiecte prioritizate
„PSD propune proiecte prioritizate în funcţie de capacitatea financiară a oraşului, pe număr fix pe ani, ca să nu se ajungă la 27 de proiecte executate într-un singur an. Să nu se ajungă la presiune majoră asupra finanţelor şi la disconfort pentru orădeni. Din 2012 până astăzi, am ajuns de la 500 la 2.500 de lei datorie pe cap de locuitor”, susţine Coste.
În altă ordine de idei, Adelina Coste informează că a sesizat Poliţia Locală în legătură cu unele afişe ilegale din Oradea: „Nu se poate ca PNL să nu respecte locurile de afişaj. Văd că PNL merge înainte, nu se sesizează Poliţia, iar Biroul Electoral Municipal ne-a transmis ce sancţiuni aplică Poliţia. Tot oraşul este plin de pozele lui Ilie Bolojan şi al PNL, la Gară, în scările de bloc şi pe stâlpi”.
Ioan Mang a făcut referiri şi la salariul mediu net din Oradea. Calculat după sumele încasate din impozitul pe venitul global (IVG), Mang a remarcat faptul că „per total, Aradul are cu 30% mai mult, iar Clujul aproape dublu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!