Muzeul Cetății și Orașului Oradea va vernisa miercuri, 5 iulie, ora 17:00, o expoziție de machete de corăbii din secolele XVII-XVIII, realizate de orădeanul Călin Raț. Expoziția este găzduită de Palatul Princiar al Cetății Oradea, etajul I, sala 18, și cuprinde 6 modele de corăbii, dintre care două sunt în etape de lucru, însoțite de planuri și explicații.
Răbdarea infinită de a construi în detaliu fiecare navă, după planuri complicate, e ceea ce îl caracterizează pe absolventul Facultăţii de Metalurgie din Brașov, domeniu în care orădeanul nu a profesat însă niciodată. A început să construiască machete de corăbii fără nicio îndrumare, de la 7-8 ani. La 14 ani a încercat să urmeze cursuri la Casa Pionierilor, dar navomodelismul era considerat prea greoi pentru copii, aşa că a renunţat. Zece ani după aceea a abandonat navomodelismul. Şi-a regăsit pasiunea pentru corăbiile în miniatură în Ungaria, acolo unde a mers să lucreze.
După anul 1990 și-a reluat interesul pentru construirea corăbiilor, aflând ulterior că în cadrul Federației Române de Modelism există o secție de modelism naval, categoria machete statice de vitrină. Pentru a-şi susţine activitatea s-a încris la Cassio Montana, care – deşi era un club privat de alpinism – avea şi o secţie de navomodelism, sub culorile căreia a participat la competiţii. Ulterior s-a legitimat tocmai la FCM Bacău, acolo unde a găsit susţinere pentru performanţele sale.
Călin Raţ a mărturisit că pentru a se dedica pasiunii şi-a sacrificat studiile şi practica job-uri sub pregătirea universitară pe care o are. Aceasta pentru a nu fi obligat să finalizeze o navă cu care să intre în competiţii în 8-9 ani. Fiindcă o navă ca San Felipe i-a luat nu mai puţin de 2.300 de ore de muncă. Şi aceasta fiindcă atunci când lucrează la detalii trebuie să fie liniştit, să aibă o anumită stare, în care nu ar putea intra după o zi de muncă la un serviciu obişnuit. Sunt puţini cei care dau dovadă de încăpăţânare şi perseverenţă asemeni lui Dorin Călin Raţ. În România, probabil vreo 10 oameni fac ceea ce face orădeanul. Cum să ai răbdare ca la cele 100 de tunuri de pe nava San Felipe să faci 1.000 de detalii, să dai găuri de o jumătate de milimetru în scânduri de un milimetru?
Modelismul naval este recunoscut ca sport neolimpic în România și se organizează campionate naționale, europene și mondiale. Cu o navă la care a muncit 5 ani, de 4 kg şi un metru lungime – nava amiral „San Felipe” – a reprezentat România la Campionatul Mondial de la Dortmund. Este o navă specifică perioadei 1600, vasul – comandant, cu 1.000 de oameni la bord şi peste 100 de tunuri, care transporta aur din Lumea nouă, când a fost capturată de britanici şi ulterior scufundată din cauza avariilor. „Sunt membru al Federaţiei Române de Modelism din 1998 şi particip la campionatele naţionale, europene şi mondiale de profil, organizate sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Modelism (NAVIGA), categoria machete statice de vitrină, clasa de concurs C1. Domeniul meu de activitate ca modelist se restrânge la execuţia navelor istorice cu pânze. Execuţia unei machete are la bază un plan achiziţionat din magazine de specialitate. Machetele sunt executate la scara din plan sau o scară aleasă de mine. De asemenea, la realizarea unei machete, foarte importantă este participarea mea la un campionat naţional sau internaţional de modelism naval, întrucât la acest gen de competiţii pot realiza o mai bună documentare asupra muncii depuse în activitatea pe care o desfăşor. Mai concret spus eu, ca modelist, m-am format într-un mediu competiţional, la concursuri putând să văd cum se interpretează un detaliu sau altul din plan, ce esenţe de lemn să aleg pentru modele, ce scară să aleg pentru construcţia unei machete. La construcţia modelelor nu folosesc lacuri sau baiţ”, se prezintă orădeanul pe site-ul shipmodels.ro.
Pentru a-şi realiza machetele, orădeanul foloseşte lemne de prun, nuc, păr, lemne care îi permit să realizeze jocuri de culori. „Caut copacul cu lemnul cel mai bun, pentru că sunt un perfecţionist şi vreau să iasă ca în realitate”, mărturiseşte orădeanul. În competiţii se punctează volumul de muncă, respectarea scării, respectarea culorii şi a picturării, valoarea detaliilor şi a documentaţiei. Sportivii trebuie să demonstreze că nava reală a avut acel aspect, acea scară, acele culori şi acele materiale. Începând cu anul 1996, Călin Raţ a participat prima dată la Campionatele Naționale de la Constanța, urmând ca după anul 2001 să participe și la Campionatele Europene și Mondiale, în Cehia, Polonia, Franța, România, Bulgaria, Germania, Italia, Croația, câștigând mai multe medalii de bronz și argint, pentru care a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului la disciplina Modelism naval.
Expoziția de la Palatul Princiar va rămâne deschisă publicului până în data de 31 august. Curatorul expoziției este Cristi Negru, bibliotecar. Programul de vizitare a Muzeului Cetății și Orașului Oradea este de marți până duminică, între orele 10:00-18:00. Taxa de vizitare: 5 lei – adulți, 3 lei – copii și pensionari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!