Filarmonica de Stat Oradea dedică compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski concertul de joi, 9 noiembrie, comemorând 130 de ani de la trecerea sa în neființă. Evenimentul va avea loc la sala de concerte „Enescu – Bartók” și va începe la ora 19:00.
Piotr Ilici Ceaikovski a murit la Sankt Petersburg, în 6 noiembrie 1893, la vârsta de 53 de ani, lăsând în urma sa o moștenire muzicală impresionantă de o valoare inestimabilă. Ceaikovski reprezintă și astăzi cea mai marcantă personalitate din lumea muzicii pe care a avut-o Rusia vreodată.
Protagoniștii concertului de joi sunt dirijorul Mircea Pădurariu și violonista Irmina Trynkos. Repertoriul cuprinde două lucrări din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul pentru vioară în Re Major, op. 35 și Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74, denumită și „Patetica”.
Concertul pentru vioară în Re major, op. 35 este singurul concert dedicat viorii din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski. L-a scris în anul 1878 și a devenit cunoscut ca unul dintre cele mai importante concerte pentru vioară scrise vreodată. Lucrarea a fost scrisă în perioada în care Ceaikovski se afla, în Elveția, revenindu-și din depresia pe care i-a provocat-o căsătoria eșuată cu Antonina Miliukova. La premiera concertului, care a avut loc în 4 decembrie 1881 la Viena, solist la vioară a fost Adolph Brodsky iar dirijor Hans Richter.
Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74 este cunoscută și drept „Patetica” și este ultima simfonie scrisă de Piotr Ilici Ceaikovski, fiind compusă între februarie și sfârșitul lui august 1893. Titlul „Simfonia Patetica” a fost dat de compozitor. El s-a aflat și la pupitru la premiera din 28 octombrie 1893 de la Sankt-Petersburg, aceasta având loc cu 9 zile înainte de moartea compozitorului. La trei săptămâni după premieră, s-a organizat un concert în memoria lui Ceaikovski, pe care l-a dirijat Eduard Nápravník. Acest al doilea concert a inclus și câteva corecturi minore, pe care Ceaikovski le-a făcut asupra lucrării după premieră.
Joi, la pupitrul dirijoral se va afla Mircea Pădurariu, care în anul 2010 a fost admis la Universitatea Națională de Muzică din București la secția dirijat, clasa conf. univ. dr. Petru Andriesei. După finalizarea studiilor de licență, a continuat cu studiile de Master sub îndrumarea conf. dr. Horia Andreescu. De asemenea, a participat la masterclass-uri susținute de Christian Badea, Cristian Măcelaru, Enrique Garcia și alții. În anul 2015 a debutat în calitate de dirijor la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Pitești, urmând apoi Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești. Trei ani mai târziu a fost numit dirijor principal al ansamblului „Archaeus”. De asemenea, a devenit dirijor asistent al maestrului Tiberiu Soare la premierele: Tosca, Turandot, Lohengrin, Don Carlos și Don Giovanni. În 2021, Mircea Pădurariu a obținut mai multe premii în cadrul Concursului Internațional de dirijat „Ionel Perlea” de la Slobozia. În același an, a debutat pe scena Filarmonicii din Brașov.
Irmina Trynkos este o tânără violonistă de origine greco-poloneză. Violonista a colaborat cu dirijori importanți de pe scenele internaționale, printre care se numără Neeme Järvi. A înregistrat primul său CD cu Royal Philharmonic Orchestra, devenind un best-seller Naxos și fiind clasat între primele 20 de discuri din cadrul Special Classic Charts. Succesul Irminei Trynkos s-a reflectat şi în turneul susținut în China.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!