Talentatul pianist şi-a îndeplinit un vis: acela de a avea un concert extraordinar acasă. „Îmi face deosebită plăcere să vă invit joi 14 ianuarie, ora 19:00 la sala Filarmonicii Oradea pentru a asista la un concert extraordinar oferit de mine împreună cu minunata orchestră a orașului nostru, sub bagheta celebrului dirijor britanic Timothy Redmond”, este mesajul pianistului Nicolae Mihăilă pentru orădeni.
Timothy Redmond a fost Dirijor Principal al Filarmonicii Cambridge.El conduce și prezintă concerte în întreaga Europă.Este dirijor invitat permanent cu Royal Philharmonic Orchestra și conduce multe dintre orchestre de top din Marea Britanie.
Elevul lui Chopin
Repertoriul concertelor pe care Nicolae Mihăilă le-a susţinut în această perioadă în România e ales din compoziţiile copiilor minune W.A. Mozart şi Carl Filtsch.
Din repertoriul lui Mozart a cântat pe 8 ianuarie, la Timişora împreună cu Filarmonica Banatul sub bagheta dirijorului german Walter Hilgers.
În premiră pentru orădeni, Nicolae Mihailă va prezenta două piese de concert pentru pian și orchestră, prima fiind compusă de un copil genial născut în Sebeș, pe nume Carl Filtsch, elevul lui Chopin, un copil despre care F. Liszt spunea: ,, Dacă acest copil începe să călătorească prin lume, pot să îmi închid pianul și să plec ” .
Carl Filtsch şi-a primit educaţia muzicală de la tatăl său, muzician amator. „La 6 ani deja concerta prin oraşe din Transilvania. În anul următor îl găsim la Viena studiind pianul cu tatăl Clarei Schumann. La 10 ani, împreună cu fratele său părăseşte capitala Austriei ajungând la Paris. Aici studiază cu celebrul pianist şi compozitor — Frédéric Chopin.
După un an şi jumătate ajunge în Anglia unde cronicile se exprimă elogios, ba chiar se scria că elevul l-a depăşit pe maestru, adică pe Chopin. A avut o prestaţie extraordinară la concertul de la curtea Reginei Victoria. Piesa de concert pe care o vom asculta în interpretarea pianistului Nicolae Mihăilă, a fost compusă într-o perioadă de vacanţă la Wiesbaden.
Redescoperirea ei o datorăm lui Ferdinand Gajewski, în zilele noastre, a cărui teză de doctorat se referă la viaţa şi muzica lui Chopin. Impresionat de ceea ce a aflat despre Filtsch, în mod absolut dezinteresat, a hotărât să creeze un website în care oferă pentru cei interesaţi note şi informaţii despre Carl”, spune Mircea Tătaru.
Pianistul va continua cu Concertul Varșovian pentru pian și orchestră de Richard Addinsell (1904—1977). Lucrarea a fost compusă pentru filmul „Dangerous Moonlight” (Periculoasa lumină a lunii), o poveste de dragoste în Varşovia atacată de nazişti.
„În cea de-a doua parte a concertului vă propunem să ascultați o mare compoziţie romantică de o deosebită popularitate, Simfonia a II-a în mi minor, op. 27 de Serghei Rahmaninov (1873—1943)”, spune Nicolae Mihăilă.
Bilete și abonamente se pot cumpăra la casa de bilete a Filarmonicii (str. Moscovei nr. 5), de luni până vineri între orele 11 – 17, precum şi cu o oră înainte de concert.
Tel. 0259/430.853 – interior 26, 0771/127.325, 0728/078.721.
Citiți principiile noastre de moderare aici!