În acest sfârşit de săptămână, salvatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor au avut de lucru și în Padiș și în Vadu Crișului. Un copil în pericol de înec a fost recuperat de salvamontiști din apele Crișului Repede, în Vadu Crișului.
„Au intrat în apă chiar în sat, lângă o zonă de debarcare pentru rafting. Un tată cu doi copii se bălăceau lângă mal, când unul dintre cei mici a ieșit ceva mai în aval și l-a dus apa. Totul s-a întâmplat foarte rapid, în vreo 30 de secunde, de la momentul în care a fost luat de curent și a început să înghită apa”, ne-a relatat Pinter Istvan, director Salvamont Bihor.
A fost norocul copilului că o echipă de caiachişti de asistenţă și siguranţă se aflșau în locaţia respectivă, după ce tocmai a terminat parcurgerea unui traseu. Au observat copilul şi unul dintre ei a sărit in ajutorul lui, înainte să se scufunde de tot, evacuându-l din apă.
„Ce trebuie înţeles este că aceste sectoare de apă de munte nu sunt la fel ca piscinele din ştranduri. Apa este învolburată și rece, sunt o mulţime de obstacole ca stâncile şi vegetaţia, adâncimea şi curentul sunt variabile şi pot forma capcane mortale pentru cei ce nu cunosc acest mediu sau nu îl abordează cu precauţie”, insistă Salvamont.
E o regulă de bază că minorii trebuie totdeauna supravegheaţi cu mare atenţie: aceste accidente nu se întâmplă cu mare zgomot sau cu strigături după pentru ajutor, ca în filme.
„Este foarte important să se poarte echipamentul de protecţie fizică, termică şi flotabilitate (cască, vestă, costum). De data aceasta a fost cu noroc şi ne bucurăm că am fost în locul potrivit la momentul potrivit. În speranţa că împreună vom preveni accidentările grave, salvatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor, vă doresc zile frumoase și liniștite la munte !”, transmite serviciul public de salvare montană.
Turiștii se expun în Cetățile Ponorului
Salvamontiștii care au asigurat serviciul de permanenţă în Padiş, au semnalat că panourile de avertizare de la Cetăţile Ponorului, ce indică faptul că sectorul activ (străbătut de apă) de peşteră dintre dolina 1 și 3 nu face parte din sectorul turistic, este pur şi simplu, ignorat.
„Acolo riscul e dat de potențialele viituri. Cetățile Ponorului drenează toată apa din tot platoul carstic. Au fost situații în care la Căput era soare și vreme bună și a apărut pe vale un val de 1 m înălțime, apă care ajunge în Cetăți. Ce să mai zicem, majoritatea intră pe această porțiune din afara traseului în pantofi de sport sau sandale, fără echipament corespunzător, fără sursă de lumină și cu copii”, spune Pinter, atrăgând atenția asupra inconștienței turiștilor de toate națiile. „Periodic încercăm să atragem atenția asupra unor pericole ce le puteţi întâlni în diferite zone montane atât la suprafaţă, cât şi în subteran sau în mediul acvatic. De foarte multe ori avertizările nu sunt luate în considerare indiferent dacă acestea sunt comunicate online, prin intermediul presei sau chiar pe anumite panouri de avertizare la începutul unor trasee cu un anumit grad de pericol. De nenumărate ori această atitudine plus lipsa de cunoştinţe specifice duc la accidentări mai mult sau mai puţin grave”, mai transmite Salvamont Bihor.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!