Poliţiştii orădeni au relatat că joi, 1 mai a.c., în jurul orei 8:45, colegii de la Căpâlna au fost alertaţi de un bărbat de 30 de ani, din Săldăbagiu Mic, comuna Căpâlna, că fiul său, de 5 ani, a dispărut în seara de 30 aprilie a.c., de pe păşunea satului. Cu alte cuvinte, tatăl a anunţat dispariţia fiului lui la circa 12 ore.
Poliţiştii au aflat că băiatul se dusese joi seară (cu fratele lui de 7 ani) cu animalele la păscut pe păşunea de la liziera pădurii dintre satele Forău şi Săldăbagiu. Fratele mare s-a întors singur acasă, dar micuţul nu a mai ajuns.
După demararea căutărilor, cu efective mari de poliţişti şi jandarmi, sprijiniţi de localnici voluntari, zona indicată a fost cercetată pe îndelete, pădurea şi terenul de lângă Săldăbagiu Mic fiind scotocite de forţele de ordine.
La o oră şi 45 de minute, micuţul a fost descoperit de către unul dintre săteni pe o păşune, la liziera pădurii satului Săldăbagiu Mic, la aproximativ 2,5 kilometri depărtare de locul dispariţiei.
Băiatul a fost dus la spital şi, din fericire, s-a constatat că nu fusese victima niciunei nelegiuiri.
Poliţiştii trag semnale de alarmă şi spun că dispariţiile copiilor de acasă se pot sfârşi tragic, motiv pentru care roagă insistent părinţii să îşi supravegheze foarte atent copiii minori, să nu îi lase în nicio împrejurare singuri sau alături de alţi minori, fără supravegherea unui adult.
În situaţia în care minorul dispare de la domiciliu, părinţii sunt rugaţi să sune urgent la 112 şi să nu amâne anunţarea Poliţiei, aşa cum s-a întâmplat cu băieţelul de la Săldăbagiu Mic.
FACT BOX
Fii prieten cu copilul tău şi ajută-l!
Poliţiştii dau următoarele sfaturi părinţilor, pentru a preveni dispariţia copiilor, dar şi recomandări în caz că le dispar copiii:
• Învaţă-ţi copilul să nu intre în discuţie cu persoane străine;
• Să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaşte;
• Să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, dosit;
• Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Dacă totuşi ţii neapărat să le poarte, spune-i să nu le ţină la vedere;
• Învaţă-ţi copilul să nu invite persoane necunoscute în locuinţă sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită;
• Pe timpul nopţii, nu-ţi lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături;
• Spune-i că la terminarea orelor de curs să nu se întoarcă niciodată singur de la şcoală, ci în grup împreună cu alţi colegi, sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice.
• Dacă copilul tău lipseşte de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivniţe, subsoluri, sau în oricare alte locuri, unde copilul tău s-ar putea ascunde sau ar putea cădea;
• Dacă a dispărut în timp ce vă aflaţi într-un magazin, anunţă agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului, apoi, imediat, anunţă cea mai apropiată unitate de poliţie sau sună la numărul de urgenţă 112;
– Când sesizezi evenimentul la Poliţie, comunică numele copilului, data de naştere, înălţimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgenţă a copilului:
– Anunţă de asemenea, momentul în care ai constatat dispariţia!
– Sună gratuit la numărul de urgenţă 112!
Citiți principiile noastre de moderare aici!