Astfel, micuţii trebuie învăţaţi că trebuie să-şi cunoască numele, adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor, dar să nu le spună oricui. Să spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă, sau să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat. Întodeauna copilul trebuie să Să ceară voie celui care are grija de el înainte de a se urcă într-o maşină, chiar şi cu o persoană cunoscută, să ceară voie părinţilor sau învăţătoarei dacă vrea să plece undeva după ore, să nu deschidă uşa dacă este singur acasă şi nu aşteaptă pe nimeni. Totodată copilul ar trebui să ştie să nu accepte un cadou sau dulciuri doar cu voia părinţilor, să apeleze la un poliţist sau un adult însoţit de copil, dacă s-a pierdut şi are nevoie de ajutor, să ştie ca trebuie să spună NU dacă se simte ameninţat şi de asemenea să ştie că există întotdeauna cineva care îl poate ajuta.
În caz de dispariţie a copilului
Întotdeauna începeţi prin a cerceta casa, căutând printre haine, în dulapuri, în locurile unde copilul s-ar putea ascunde. Dacă nu l-aţi găsit în aceste locuri, anunţaţi imediat Poliţia prin serviciul de urgenţă 112, iar în cazul în care copilul a dispărut din magazin în timp ce eraţi la cumpărături, anunţaţi imediat serviciul de pază si protecţie din cadrul magazinului, apoi sunaţi la 112. Când sunaţi la serviciul de urgenţă 112, daţi cât mai multe informaţii despre copil: data naşterii, înălţimea, greutatea, alte semne particulare, cum era îmbrăcat în ziua dispariţiei, la ce nume răspunde. După ce aţi anunţat Poliţia, anunţaţi şi echipa FOCUS la 116.000 pentru a mări numărul persoanelor care îl caută şi a putea anunţa mai uşor dispariţia copilului în presă.
Întotdeauna sau niciodată
Întotdeauna e obligatoriu să ţineţi copiii cu dumneavoastră pe tot parcursul cumpărăturilor, însoţiţi şi supravegheaţi copiii în locurile publice, inclusiv grupuri sanitare. E indicat să vă faceţi un plan pentru cazul în care vă pierdeţi reciproc, inclusiv stabiliţi un loc ca punct de întâlnire şi învăţaţi-vă copiii să se adreseze unor persoane care îi pot ajuta, cum ar fi un poliţist, un vânzător sau o mamă cu copii. „Pe de altă parte, niciodată să nu lăsaţi copiii în magazinele de jucării bazându-vă pe supravegherea personalului din magazin, nu mergeţi la cumpărături sau la un eveniment public cu copilul, dacă considerați că o să fiţi distraşi şi copilul va rămâne nesupravegheat, nu-i încurajaţi pe cei mici să meargă singuri la cumpărături, chiar dacă vor să achiziţioneze cadouri surpriză pentru prieteni sau membrii familiei”, sfătuiesc reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!