Curtea Liceului Teologic Penticostal „Betel” din Oradea s-a umplut luni de copiii dornici să se implice în campania „10 cu felicitări pentru colectarea separată”.
[eadvert]
Campania este organizată de Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Bihor, ECO Bihor și RER Vest.
Organizatorii doresc ca prin acest proiect să conștientizeze importanța reciclării și a colectării separate în mod corect a deșeurilor reciclabile, precum și dezvoltarea spiritului ecologic în rândul tinerilor, prin participarea efectivă la acest proces.
„Întotdeauna când este vorba de un concurs, copiii se mobilizează foarte bine. De această dată, este un concurs cu un titlu foarte sugestiv: «10 cu felicitări», care se referă la selectarea deșeurilor. Noi colectăm separat deșeurile de mult timp. De această dată, se desfășoară sub forma unui concurs. Elevii din fiecare clasă, prin intermediul educatoarelor, învățătoarelor și diriginților au primit un cod QR, pe baza căruia deschid insula amplasată în curtea unității noastre de învățământ, iar la sfârșitul orelor, din cele patru categorii pe care le avem noi, din cele patru tipuri de coșuri, copiii vor introduce în pubela respectivă deșeurile adunate”, a declarat prof. Onisim Cozma, directorul Liceului Teologic „Betel” din Oradea.
Insulă prin școli
La evenimentul de relansare al proiectului au participat Zoltán Pásztai – directorul Eco Bihor, Laura Breb – coordonator proiect din partea RER Vest, Cozma Onesim – directorul Liceului Teologic Penticostal „Betel”, Mircea Stejeran – șef Birou Servicii publice de salubrizare din cadrul Primăriei Oradea și consilierul Mihaela Copil.
Până în luna iunie a anului viitor, o insulă ecologică digitalizată mobilă va fi transportată de la o școală la alta, cu un utilaj adecvat, aceasta urmând să staționeze câte cinci zile în curtea fiecărei școli.
Prima unitate de învățământ intrată în concurs la această a doua ediție este Liceul Teologic Penticostal „Betel”, unde a fost montată deja insula digitalizată destinată colectării separate a deșeurilor.
Din partea Liceului Betel sunt angrenați în proiect peste 1.300 de elevi.
„Prin acest proiect urmărim creșterea gradului de reciclare și colectare separată a deșeurilor. În plus, ne dorim să-i stimulăm pe elevi să-și însușească această atitudine și să recunoască tipurile de deșeuri”, a declarat prof. Ioana Alexandra Negruț, coordonatoarea proiectului din partea Liceului Teologic Penticostal „Betel”.
Totodată, o echipă mixtă de la Eco Bihor și RER Vest va face instructajul elevilor din fiecare unitate de învățământ.
La a doua ediție vor participa 18 unități de învățământ: Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul „Don Orione”, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul de Arte, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Teologic Penticostal „Betel”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Dacia”, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Școala Gimnazială nr. 11, Școala Gimnazială nr. 16..
Premii
Dintre cele 18 școli participante, clasele câștigătoare vor primi câte un voucher-cadou în valoare de 1.000 lei, a spus Zoltán Pásztai – directorul Eco Bihor.
Departajarea dintre clasele concurente pe școli se va realiza totalizând cantitatea de deșeuri colectate separat, împărțite pe numărul elevilor, conform catalogului clasei.
Totodată, vor fi premiate școlile cu cele mai mari cantități de deșeuri reciclabile și biodeșeuri colectate. Astfel, vor fi acordate trei premii, asigurate prin sponsorizare de către partenerii din proiect, pentru primii trei participanți care colectează cea mai mare cantitate de deșeuri.
Astfel, locul I va fi premiat cu 10.000 de lei, locul II cu 8.000 de lei, iar locul III cu 5.000 de lei.
„Departajarea între cele 18 școli concurente se va efectua totalizând cantitatea de deșeuri colectate separat, împărțită pe numărul total de elevi înscriși în unitățile școlare respective. De asemenea, fiecare clasă din școala participantă va fi dotată cu pubele de colectare pentru cele 5 fracții (plastic + metal, hârtie, sticlă, biodeșeuri, rezidual)”, a anunțat Mircea Stejeran – șef Birou Servicii publice de salubrizare din cadrul Primăriei Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!