170 de secunde au avut la dispoziție caii să treacă de 20 de obstacole fără a le atinge. La proba de maraton. Ca de fiecare dată însă, în ultimii ani, Primăria și Consiliul local Oșorhei au premiat copiii de la Școala Aurel Pop cu rezultate foarte bune. S-a întâmplat și la cea de-a XI-a ediție a Zilelor comunei.
Ceremonia organizată în cinstea copiilor a a avut loc vineri, alături de cei care reprezintă viitorul comunei fiind invitați, vicepreședintele Comisiei de învățământ, deputatul Florica Cherecheș, deputatul Ioan Cupșa, directorul Colegiului Ghibu Iulius Timar și în în ultimul rând consilieri locali și directorul Școlii Gimnaziale Aurel Pop, profesorul Adrian Mohuț.
Deputatul Ioan Cupșa și-a motivat prezența la festivitatea care marca deschiderea Zilelor Oșorheiului prin faptul că oamenii de aici îl înspiră de 20 de ani, de când l-a introdus în comunitate viceprimarul Oradiei Mircea Mălan, originar din comună. Parlamentarul a făcut și o remarcă politică, subliniind că „PNL s-a așezat de ceva timp bine la Oșorhei”.
Meritul fiind, fără doar și poate, al tandemului format din primar și viceprimar. „Dar astăzi nu e vorba despre noi, ci despre copiii cu rezultate excepțional de bune, cei care vor deveni și buni cetățeni. Chiar dacă sunt date critice în ceea ce privește statisticile din învățământ, sunt optimist văzând acești copii, fiindcă având astfel de copii avem viitor!”, a spus deputatul Ioan Cupșa.
La rândul său, deputatul Florica Cherecheș a ținut să vorbească și despre ceeea ce a numit „pierderile din sistem”, adică despre 76.000 de copiii între 15-19 ani care nu se mai regăsesc în sistemul de învățământ, dintre care 2300 de astfel de copii sunt din Bihor. Totodată parlamentarul a pledat pentru ca elevii care au terminat clasa a VIII să urmeze o școală de meserii.
„A avea o meseri e mai imporatnt decât a avea o diplomă. Fiindcă diploma nu plătește facturile”, a spus Florica Cherecheș. Vicepreședintele Comisiei de Învățământ a subliniat apoi că la Oșorhei se vede implicarea Primăriei în procesul de educație, „Primăria fiind un partener activ și foarte implicat”, care susține familia să formeze omul viitorului, care trebuie să-și găsească locul în societate.
„Fie să vă descoperiți și să vă șlefuiți bulgărele de aur pe care Dumnezeu l-a pus în voi! Vă felicit copii, îi felicit pe părinții care au asemenea copii!”, a spus deputatul Florica Cherecheș. De-altfel și primarul Ioan Pop a vorbit în cuvântul său despre rolul esențial pe care familia, cei șapte ani de-acasă îl au în formarea copiilor.
”Felicit copii, felicit părinții, felicit profesorii. Cu cei 7 ani de-acasă începe educația! De-acum urmează trei zile de distracție!”, a anunțat primarul de Oșorhei.Amedea Țicărăț și verișoara ei Bianca Țicărăt au deschis seria premianților din acest an. Fetele sunt calificate și la Olimpiada Națională de religie. De-altfel, aveam să le regăsim și printre copiii cu medii generale de invidiat,
Amedea Țicărăt obținînd chiar media generală 10,00 și declarând matematica materia preferată. Ionuț Nagy e premiant la Olimpia de Geografie Terra. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel în care Iulius Timar a fost invitat să o premieze pe Geanina, o fată extrem de ambițioasă, chiar dacă se află în scaun cu rotile. Geanina e un exemplu pentru noi toți, iar ea se va pregăti să devină tehnician în administrație la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. Jonatan Bulzan e mândria Oșorheiului la nivel național în ceea ce privește rezultatele sportive.
Jonatan crede că lungimea e proba sa forte, chiar dacă are un timp foarte bun și la semifond, la 1000 m. Jonatan a obținut rezultate foarte bune la octatlon și a fost provocat de amfitrionul evenimentului, comentatorul și ziaristul Victor Mihalcea, să se întreacă la lungimea de pe loc. Pe post de comentator, cu reale calități, deputatul Ioan Cupșa a declarat egalitate între cei doi concurenți ad-hoc.
Jonathan a fost premiat de viceprimarul Ionuț Gligor. Maria Tecsi, Vlad Sasz, Estera Patcaș, Mihai Tecsi, Alexandra Iova, Giulia Negruț au fost premiați de consilierii Negruț, respectiv Dumitru Cuc. Evenimentul s-a încheiat cu o fotografie de grup. Pentru a treia oară, cu prilejul Zilelor Oșorheiului, atelajele sunt atracția evenimentului. Concurenţi din Croaţia, Serbia, Ungaria şi România s-au întrecut pe păşunea Bekes. Concursul a constituit etapă care a contat pentru preliminariile Campionatului Mondial de Atelaje care va avea loc în octombrie în Germania.
Concurenții au trecut prin probe de dresaj, care e o probă tehnică, şi maraton, în primele două zile. Duminică, 15 sportivi s-au aliniat la startul probei de obstacole, considerată una dintre cele mai spectaculoase și apreciată ca atare de sutele de spectatori care au ales să vadă cum funcționează legătură dintre om, cai şi atelaj. Caii trebuie să fie dirijați de driveri să meargă împreună pentru a nu dărâma obstacolele.
Totul se întâmplă printr-un obstacol lat de 1,6 m, atelajul având cu 10 cm mai puțin. Arbitrii privesc cu atenție la fiecare detaliu: cât de bine se supune calul cerințelor și ajutoarelor driver-ului, cât de bine sunt dezvoltate musculatura, articulațiile, astfel încât să poată reacționa în cel mai scurt timp și fără greșeală.
Sunt criterii după care cele cinci echipe de arbitri stabilesc clasamentul național la atelaje, proba de dresaj.După Formula 1, atelajele sunt cel mai costisitor sport. Un cal poate costa și 100.000 de euro, iar un atelaj 20.000-30.000 de euro.În competiție a intrat și bihoreanul Rakoczy Gergo,cotat la un moment dat în primii 10 din lume.
Citiți principiile noastre de moderare aici!