„Din păcate copiii din comunitatea de rromi din Tinca nu au această posibilitate. Pentru ei vacanţa la mare sau la munte este doar un vis … . Copiii de la ,,Stars’’ mi-au spus ca deşi se bucură că a venit vara îşi doresc totuşi să vină în continuare la şcoală ca să se joace şi să desfăşoare activităţi recreative şi distractive. După câteva discuţii avute cu copiii, dar şi cu părinţii acestora, mi-a venit ideea organizării unei şcoli de vară ,,Şcoala de vară Stars’’.
Această școală se doreşte, în primul rând, o modalitate de a oferi copiilor o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanţa de vară. Acesta este impactul pe termen scurt şi imediat. Colateral, programul are în vedere creşterea încrederii părinţilor rromi în instituţia şcolară de masă, integrarea copiilor rromi în societate şi nu în ultimul rând, desegregarea acestora”, spune Olimpia Oniga, coordonator al taberei.
Pe parcursul a 10 zile, în cadrul Şcolii de Vară, au fost organizate activităţi în care au predominat creativitatea şi armonia. Cei 20 de copii au participat la câte 3 ateliere de lucru pe zi, în care au învăţat să îşi cunoască şi să îşi exprime emoţiile, au comunicat depăşind toate barierele.
Obiectivele principale ale taberei au fost: dezvoltarea inteligenţei emoţionale, aprofundarea competenţelor de comunicare orală şi scrisă, dezvoltarea creativităţii. În cadrul taberei copiii au avut posibilitatea să-şi exprime emoţiile prin pictură, desen, colaj, modelaj, au participat la jocuri, concursuri, ateliere de lectură, artă plastică, handmade, o excursie la Cetatea Devei şi Castelul Huniazilor.
„Doresc să mulţumesc echipei de implementare a proiectului din care au făcut parte: pastor Fekete Gheorghe, mediator sanitar Fekete Monica, primarul comunei Tinca ing. Coste Teodor, economist Adriana Ciotea, d-na Mihaela Iova, directorul adjunct al Liceului Teoretic ,,Nicolae Jiga” Tinca prof. Orban Iuliu, psiholog Alina Ene, prof. Arosculesei Loredana, prof. Popa Ancuta Loredana, prof. Dume Florentina, prof. Fekete Gheorghe, expert pe problemele rromilor Fekete Alin, jurist Ştefan Mădălina, doamna Fekete Andreea, doamna Fekete Nelica si elevelor Fekete Naomi, Fekete Tabita, Elena Vidican, Fekete Jessica, Oniga Melissa şi Iulia Palaghiu, de la Liceul Teoretic ,,N.Jiga’’ Tinca şi îm mod special Fundaţiei Manna Worldwide , pentru sustinerea financiară.
Alături de echipa mea, considerăm că am descoperit cheia succesului pentru o mai bună comunicare cu comunitatea rromă din Tinca. Am învăţat că sprijinul comunităţii, cu cât este mai mare , cu atât este mai mare şansa unor efecte pozitive, un câştig real al tuturor celor implicaţi si a intregii comunităţi din care facem parte. Împreună am reuşit să intrăm într-o…Altfel de şcoală ! „, spune profesorul Olimpia Oniga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!