„Pentru unii, Dumbrava este un loc de popas în călătoria lor zbuciumată în care soarele răsare tot mai rar, ajung la noi bolnavi sau pur şi simplu epuizaţi din cauza condiţiilor mizerabile în care au supravieţuit, cu degerături, subnutriţi, murdari şi fără speranţă. După un timp însă, când se refac, în urma tratamentului medical şi a îngrijirii primite, aceştia îşi reiau drumul lor navigând în deriva fără o ţintă sau scop în viaţă. După un timp, o mare parte dintre ei sunt aduşi din nou într-o stare la fel de gravă sau poate mai rea, pentru un alt popas în drumul lor tot mai anevoios spre inevitabilul sfârşit. Pentru alţii însă, Dumbrava este capăt de linie; aici e locul unde îşi petrec ultimii ani, sau zile din viaţa lor înainte de a trece de cealaltă parte , într-o alta dimensiune şi-nspre alte tărmuri. Cei mai mulţi se adaptează repede şi sunt încântaţi de condiţiile în care trăiesc, alţii însă îşi revin cu greu după mult timp sau poate niciodată, neputându-se împăca cu gândul ca au fost minţiţi, trădati sau abandonaţi de cei dragi, de oamenii în care au avut încredere , de cei cărora le-a oferit totul”, spune Viorel Paşca, omul care şi-a pus casa şi viaţa în slujba oamenilor fără speranţă.
Proiectul Casa Dumbrava a luat naștere acum 7 ani când Viorel Pașca, aflând de la știri că au mai murit în România două persoane din cauza gerului, și-a dat seama că este datoria lui ca om să facă ceva. S-a hotărât să folosească cele două camere libere din casa sa pentru a oferi un cămin oamenilor fără adăpost. Proiectul s-a extins cameră cu cameră până ce în prezent, cu ajutorul bunului Dumnezeu, Viorel se îngrijește de peste 100 de persoane, oferindu-le cazare, mâncare și asistență medicală. Bunul Samaritean din Dumbrava a mai avut însă un vis. „Încă din 1994 îmi doream ca în Dumbrava să existe un centru de zi pentru copiii rromi. După 20 de ani, a sosit momentul să văd realizându-se acest lucru”, a mărturisit Viorel Paşca. Cu ajutorul Fundaţiei Sichting Hoepel, din Olanda, la finele săptămânii trecute a avut loc festivitatea de inaugurare al acestei locaţii.
„Dumbrava este o localitate săracă în care populaţia majoritară este alcătuită din rromi şi aşa că peste tot, aceştia sunt săraci şi cu mari probleme în ce priveşte educaţia. Chiar dacă au şcoală în sat, o parte dintre copii nu se duc, iar alţii nu reuşesc să înveţe nici măcar să citească. Trăind într-un mediu «nesănătos» ei suferă din multe puncte de vedere bine cunoscute de noi cei din jur, nefiind necesar să le mai enumăr. Având în vedere aceste lucruri mi-am dorit să pot înfiinţa un centru de zi care să fie pentru copii o a doua casa. Un loc unde să fie ajutaţi din toate punctele de vedere, în care să se simtă iubiţi şi apreciaţi şi unde să înveţe tot ce e nevoie pentru a avea un viitor mai bun. Deasemenea vor fi stimulaţi şi încurajaţi să meargă la şcoală. În acest sens două persoane plus voluntari se vor ocupa de ei cinci zile pe săptămână”, spune Viorel Paşca. Casa în care va funcţiona centrul a fost cumpărată şi amenajată de o fundaţie din Olanda urmând ca Viorel Paşca să coordoneze activitatea şi să găsească fondurile necesare pentru a dezvolta acest proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!