Copiii preiau cârma! ”Drepturile de participare le permit copiilor să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte vieţile lor. Acestea le oferă copiilor posibilitatea de a-şi exprima părerile, de a discuta problemele pe care ei le consideră importante, precum şi de a căuta şi a primi informaţii relevante pentru ei.Scopul acestei zile este sensibilizarea opiniei publice în legătură cu dreptul copiilor de a participa, de a-şi exprima liber părerea asupra oricărei probleme care îi priveşte în mod direct. Obiectivul principal al evenimentului este de a pune copiii în situaţia de a exersa profesia pe care şi-o doresc, preluând ştafeta de la un mentor.
Ce au ales?
Elevii clasei a VII-a B de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea au ales meserii precum: cadru medical, web designer, artist, bucătar, economist, profesor, fotbalist sau designer vestimentar. Oricare au fost alegerile copiilor, dirigintele, prof. Tanc Mirela, le-a încurajat iniţiativele şi va veghea discret ca aceştia să exerseze profesia visată. “Un astfel de demers, oferit de fundație prin minigrantul primit, le oferă prilejul de a pune în practică idealul lor profesional într-un cadru propice dezvoltării şi de a lua contact cu împlinirile şi provocările carierei la care aspiră”, ne informează profesorul coordonator, Tanc Mirela.
Copiii au împărtăşit impresiile şi sugestiile lor mentorilor şi ulterior tuturor copiilor participanţi la acest eveniment.Acest eveniment le-a dat copiilor şansa de a se face ascultaţi, de a-şi consolida stima de sine, de a-şi pune în valoare aptitudinile şi de a fi un exemplu pentru comunitatea din care provin. Astfel, ei au fost puşi în situaţia de a lua decizii, de a se exprima liber şi de a fi parte a unei echipe, beneficiind de experienţa, cunoştinţele şi deschiderea mentorilor lor.
Prin implicarea şi participarea copiilor în preluarea ştafetei, este facilitat schimbul de idei şi valori între copiii care aspiră la o profesie şi adulţii realizaţi profesional. Ziua Ştafetei asigură oportunitatea ca unele dintre aceste idei şi valori împărtăşite să ghideze deciziile adulţilor dar şi încurajarea copiilor în a-şi exprima punctul de vedere cu privire la hotărârile care îi privesc.
Datorită alegerii meseriei de cadru medical de către majoritatea elevilor clasei a VII-a B, ei au decis să desfășoare activitatea din ziua de 20 noiembrie la Spitalul De Recuperare Băile Felix, coordonați de doamnele profesoare Tanc Mirela și Hegeduș Cristina, cu sprijinul conducerii școlii. Ei au fost inițiați în tainele meseriilor pentru care vor opta în viitor de către managerul Spitalului, doamna dr. Ramona Nicoleta Suciu și de asistenta șefă. După ce au vizitat spitalul, elevii le-au pus întrebări diferite pentru a afla tainele meseriei:Îmi puteţi explica ce aveţi de făcut într-o zi obişnuită de lucru? Ce vă place cel mai mult la slujba dumneavoastră? Ce nu vă place la slujba dumneavoastră? Ce faceţi dacă nu puteţi rezolva o problemă? Cât durează să vă pregătiţi pentru serviciu, zi de zi? Care sunt caităţile necesare pentru această slujbă? Aproximativ cât câștigaţi?
Ce vârstă aveaţi când v-aţi angajat? Care dintre materiile/ subiectele învăţate la şcoală v-a ajutat cel mai mult la serviciu? În 21 noiembrie 2014 profesorul coordonator a înmânat diplome fiecărui copil participant, însoţior şi mentor. Copiii au fost încântați de activitate deoarece opiniile, contribuţiile le-au fost recunoscute şi apreciate – câştigând încredere şi idei pentru viitor, deoarece au căpătat noi abilităţi şi cunoştinţe, au explorat cu adevărat ceea ce presupune o anumită slujbă, au înţeles cum funcţionează anumite departamente din diverse instituţii, au învăţat din experienţa şi expertiza mentorilor, au înţeles cum sunt distribuite rolurile într-o instituţie, au realizat că există o legătură strânsă între educaţia primită la şcoală şi orice viitor loc de muncă, au realizat importanţa continuării studiilor gimnaziale, liceale, universitare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!