Copiii şi îndeosebi vârstnicii sunt rugaţi să fie mai atenţi când circulă cu mijloacele de transport în comun. Mai mulţi orădeni au informat redacţia Bihor Online si
Jb că de vreo două luni, grupuri de indivizi ies la furat la orele dimineţii, când elevii pleacă la şcoală şi pensionarii la piaţă.
De cele mai multe ori, hoţii au fost văzuţi pe autobuzele ce circulă în zona Ioşia spre centrul Oradiei şi pe tramvaiele care circulă spre şi dinspre gară spre Piaţa Cetate.
Hoţii lucrează în grupuri de minim trei persoane, sunt bine îmbrăcaţi, nu sunt de etnie rromă şi par să arate că sunt civilizaţi. Unii fac exces de politeţe ca să distragă atenţia, timp în care ceilalţi ortaci fură din genţi, buzunare şi chiar ghiozdane – telefoane mobile sau sume mici de bani.
Majoritatea victimelor sunt vulnerabile (despre care hoţii cred probabil că nici nu îi vor reclama la Poliţie): copii de şcoală primară şi gimnazială, care au câte un telefon mobil şi vreo doi – cinci lei şi pensionari cu sume mici de bani.
În caz că
Şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef de Poliţie, Adrian Bucur, a declarat că furturile de buzunare nu au crescut în ultimii ani, dar fenomenul apare în valuri: „Hoţii operează, fură şi, la un moment dat prindem grupul respectiv; ulterior apar alte grupuri”.
Poliţiştii roagă cetăţenii să reclame la 112 orice furt şi să nu ţină actele şi banii în buzunarul din spate al pantalonului, să evite să fie împinşi la urcarea şi coborârea din mijloacele de transport în comun, să schimbe locul dacă sunt înconjuraţi de persoane dubioase, să nu poarte ostentativ bijuterii, telefoane mobile etc. De asemenea, bihorenii sunt rugaţi să recepteze, dacă pot cât mai multe detalii despre hoţi: ora infracţiunii, vârsta aproximativă, înălţimea şi constituţia fizică, forma feţei, bărbierit sau cu barbă, culoarea părului, a ochilor, accent aparte al vocii, îmbrăcăminte, semne particulare, dacă avea maşină (tipul, culoarea şi numărul de înmatriculare) etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!