De Ziua Copilului, unii părinţi şi copii au preferat să încerce o aventură în natură, o „vânătoare” de cristale şi roci. Activitatea distractivă dar şi educativă a avut loc în peisajul pitoresc al Pădurii Craiului, La Busuri Câmp de la Roşia. Coordonatorul „vânătorii” a fost speologul şi colecţionarul orădean Lucian Buşu.
Cei mici şi cei mari au aflat mai întâi, într-o scurtă prezentare teoretică, ce sunt mineralele cu exemple de tipuri de minerale care se găsesc în judeţul Bihor, cum ar fi cuarţuri, pirite, galene, calcopirite sau calcite.
[eadvert]
„Mineralele sunt deosebit de atrăgătoare și determină mulți oameni să le colecționeze datorită aspectului lor, prezentând cristale cu forme geometrice perfecte și culori dintre toate cele cunoscute, unele fiind transparente, altele având luciu metalic (auriu, argintiu, plumburiu) sau prezentând iridescență (colorație similară curcubeului)”, le-a explicat colecţionarul, amintindu-le de „florile de mină”, puse în valoare prin intermediul colecționarilor particulari și al muzeelor de specialitate.
Au aflat apoi despre roci, care de asemenea pot fi obiecte de colecție alături de minerale, printre cele mai preferate de colecționari fiind jaspurile, cuarțitele și micașisturile, care prezintă culori și combinații de culori dintre cele mai deosebite, respectiv străluciri datorită particulelor de muscovit (mică) și cuarț pe care le conțin.
„Căutarea mineralelor este un hobby din ce în ce mai popular, practicat încă din secolul al XIX-lea, când eforturile geologilor amatori erau răsplătite cu adunarea unor colecții de minerale uimitoare și foarte valoroase. Munca de teren poate fi un adevărat test al perseverenței și capacității de observație. Ea implică exercițiu mental, aptitudini pentru pregătiri detaliate și studiu, precum și exercițiu fizic, deoarece poate presupune deplasarea pe terenuri dificile”, a punctat Lucian Buşu.
Le-a vorbit apoi despre felul cum trebuie să se pregătească pentru căutările în teren, despre echipamentul necesar, despre cercetarea de dinaintea aventurii în teren, dar şi despre măsurile de siguranţă ce trebuie luate. Nu se pleacă în teren fără casca şi ochelarii de protecţie, bocanci adecvaţi sau pelerină de ploaie.
După scurta lecţie teoretică, părinţii şi copiii s-au deplasat în carierea Recea pentru a găsi „piatra curcubeu”, care este de fapt un goethit iridescent. Au fost prinşi câteva ore de căutatul pietrei colorate, fiecare adunând cele mai frumoase exemplare pentru a le duce acasă.
Atelierul despre cristale şi roci a continuat apoi la Roşia, La Busuri Câmp, unde cei mici au primit cadou de la colecţionar mici eşantioane cu care să îşi înceapă propria colecţie, iar părinţii cărţile „Călător în lumea lui Hades” şi „Crimea – Prin peşterile din nordul Mării Negre”, scrie de Lucian Buşu, care povestesc despre expediţiile sale ca speolog.
A urmat observarea la microscop a exemplarelor culese din carieră dar şi a unor eşantioane aduse de colecţionar, pentru a putea admira diversitatea cristalelor. Un alt punct de interes a fost spargerea câtorva roci pentru a descoperi mici cristale în interior. Câteva detalii despre organizarea unei colecţii de minerale au încheiat activitatea de familie în mijlocul naturii, „vânătoare” pe care colecţionarul promite că o va repeta şi cu alţi copii şi părinţi interesaţi de frumuseţea acestei pasiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!