Despre ce inseamna Tabara de Film va puteti face o imagine citind randurile ce urmeaza.
Copii la cadru! Se filmeaza!
In vara lui 2013 am avut sansa sa fac parte dintr-un proiect unic. Un proiect cum nu s-au mai realizat in Romania. Tabara de Film. Un proiect dedicat parintilor care vor sa ofere copiilor lor o experienta unica. Aceea de a juca intr-un film in genul celor de pe Disney Channel. Timp de 3 saptamani am fost alaturi de o echipa de productie formata din oameni extraordinari si de peste 60 de copii talentati veniti din toate colturile tarii. Toti cu dorinta de a realiza un film de cinema. Filmul lor.
In Romania, productia de film are 2 directii. Pro-ul, adica cinematografia comerciala, de buget si consum rapid. Si restul. Cei care incearca sa faca film prin forte proprii. Categorie din care fac parte cei de la Dream Production, casa de productie bucuresteana care a creat in Romania proiectul Tabara de Film. Timp de 3 saptamani, pe timpul vacantei de vara, copii din toata tara se reunesc intr-o tabara. Spre deosebire de o tabara obisnuita, aici copii participa la turnarea unui film. Unde ei sunt actorii. Invata actoria din mers si se obisnuiesc cu munca pe un platou de filmare. Isi testeaza propriile limite si descopera de cata energie dispun atunci cand isi doresc cu ardoare sa atinga un scop.
In 2013, filmul realizat de tinerii actori s-a numit “Revederea”. Intr-o scoala de arte soseste o echipa de cautatori de talente, care ii provoaca pe elevi sa faca spectacol. Copiii se impart in grupuri – cantareti, dansatori, actori, se pregatesc si apoi participa la spectacolul-casting. La final, toti participa la un spectaculos moment muzical impreuna. Actrita Maia Morgenstern interpreteaza rolul mamei a doi dintre elevi, intoarsa dupa mult timp din strainatate pentru a-si reintalni copiii.
Aventura participarii la “Revederea” a inceput anul trecut in primavara, cu turneul de preselectii in toata tara al celor de la Dream Media Production. Cei mai multi actori aspiranti au fost gasiti in Oradea, de unde au fost selectati mai bine de o treime din numarul total al celor ce vor aparea in filmul ce va rula la inceputul lunii aprilie la Cinema Palace din Lotus Center. De fapt, Oradea a dat o parte importanta a echipei de productie. Gabriel Baruta, cel mai de succes compozitor oradean al ultimilor ani, a fost responsabil cu realizarea soundtrack-ului, Meda Horjan, cea mai cunoscuta profesoara de canto s-a ocupat de pregatirea vocilor interpretilor si a interpretat totodata un rol cheie in film, Cosma “Levi” Lennon a fost coregraful productiei si responsabilul cu ridicarea moralului atunci cand bateriile pareau sa se goleasca, iar eu, Cristian Boros, am fost omul cu making-of-ul, mereu cu camera pregatita sa suprinda momente din spatele camerelor de filmat . Pe partea tehnica, oradenii de la Top Sound au fost alesi sa asigure logistica si tot ceea ce tine de realizarea scenei de spectacol in cel mai spectaculos moment al filmului, musicalul de final.
In iulie, cand e de preferat marea sau strandul, peste 60 de copii din toata tara s-au reunit langa Brasov, la Moeciu de Sus, pensiunea House of River. Fie ca se cunosteau deja sau atunci se vedeau pentru prima oara, buna dispozitie s-a instalat din prima clipa. Pentru ca munca la un film presupune faptul ca timpul nu e niciodata de ajuns, “au intrat in paine” chiar din prima zi. La prima sedinta comuna s-au facut prezentarile si s-a facut cunostintă cu termenii folositi la munca pe un platou de filmare. “Boom in cadru”, “Set A, Set B”, “Pick up”, ” Liniste in platou”, “Playback”, “Actiune” au parut expresii usor ciudate pentru cei mai multi, dar la final vor vedeni cuvinte dragi tuturor celor din tabara. Primul click de clacheta s-a dat in a doua zi, cu filmari in cadrul pensiunii, avandu-l in prim plan pe Bogdi, unul dintre reprezentantii Liceului de Arta din Oradea. Din a treia zi s-a trecut la munca grea, filmarile de grup, in exterior . Desi in anumite momente termometrele aratau aproape 40 de grade, copii actori au fost senzationali. Scena de deschidere presupunea filmarea intr-un mic parculet, din apropierea unei scoli. Fiind mult beton, temperatura era aproape irespirabila. Staff-ul taberei le-a asigurat copiilor spatiu de asteptare in incinta scolii, iar rezervele de apa erau reimprospatate la fiecare 3 ore. Dar nimeni nu s-a plans si filmarile au iesit cum trebuie. Cu zambetul pe buze.
Dupa prima zi de munca grea totul a devenit mai usor. Toti copii au inteles ce au de facut, deci crisparea a inceput sa dispara. Chiar daca parea sa fie obositor, totul se facea zambind. In momentele in care nu era necesara prezenta lor la cadru, micii actori veniti din toate colturile tarii au inceput sa lege frumoase prietenii.
Dupa filmarile de la scoala au urmat cele de la pensiune, cu scenele de interior ale grupurilor, de pregatire pentru concursul din film. Apoi s-a filmat la Primaria din Moeciu, unde am avut amenajate 2 platouri de filmare. Unul in mansarda, unde am avut si cea mai lunga zi de filmare. A inceput sambata la pranz si s-a incheiat undeva duminica dupa rasarit. Al doilea platou a fost amenajat in sala de festivitati a primariei, unde s-a filmat cel mai important moment al filmului, musicalul de final.
In ziua filmarii din mansarda a iesit cel mai bine la iveala spiritul taberei de film. Fiind de filmat multe scene, grupurile de copii erau chemate pe platou alternativ, atunci cand venea randul scenei pe care o aveau de filmat. Intre scene, copii isi ocupau timpul cum prefera fiecare, in grupurile de prieteni deja formate. Sau impreuna cu supraveghetorii. Spre seara insa oboseala a inceput sa-si spuna cuvantul. Ceea ce a fost de-a dreptul superb a fost modul in care s-au prezentat la chemarea pe set. Desi era trecut de miezul noptii, iar ei erau obositi si adormiti atunci cand au avut de filmat scena party-ului, toti au fost superbi. Au devenit fresh si proaspeti instant, asa cum cerea momentul din film. Pasiune si hotarare in a face ce si-au propus. Asta spunea atitudinea lor!Cand faci ceva cu pasiune, nimic altceva nu conteaza, nu te poate opri! Indiferent de varsta.
O experienta deosebita pentru copiii actori a fost prezenta in acelasi cadru cu Maia Morgenstern, singura actrita romanca cu rol principal intr-o megaproductie hollywood-iana, “The Passion of the Christ”-ul lui Mel Gibson. Au mai fost placut impresionati de intalnirea cu Aliona Moon, una dintre cele mai iubite tinere interprete din Republica Moldova, Wilmark, cunoscutul fost jurat de la “Dansez pentru tine” si Tudorel Filimon, indragitul interpret al lui “nea Popa” din popularul sitcom “La Bloc”.
Cele trei saptamani de tabara/fimari au trecut ca o clipa, asa ca s-a ajuns la scena finala. Seara lampioanelor. Moment superb de final, cand copii au pus concluzia de final a taberei. Obositi si extenuati dupa scurta vara fierbinte pe care au trait-o pe platourile de filmare, atunci cand producatorul Bogdan Alexe a strigat ultimul “Stop! Trasa!” au inceput sa scandeze ca pe stadion : “Nu plecam acasa!”. Dupa trei saptamani de munca obositoare, in soare sau intinsa pe multe ore de filmare, ei mai vroiau. Energia si entuziasmul lor era intacte.
Printre lacrimi de fericire si regrete ca s-a terminat, si-au promis ca se vor revedea obligatoriu anul viitor. Nu in ultimul rand, dorim sa adresam multumiri speciale pentru sprijinul acordat de partenerii nostri Ecojur Consulting, NRGYM si Complex Magnolia
Tabara de Film 2014 poate incepe!
Citiți principiile noastre de moderare aici!