După ce că duminica vremea nu a fost una de natură să-i îmbie pe români la vot, au fost şi alegători care, pe deasupra, s-au trezit puşi în situaţii stânjenitoare. Este cazul unei familii din Oradea, care, enervată peste măsură de comportamentul celor din comisia secţiei de votare, a ales să nu mai aleagă! Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bihor, judecătorul Antik Levente ne-a relatat ieri despre o situaţie neplăcută ce a survenit la Secţia de votare nr. 20 din Oradea, organizată la Grădiniţa nr. 24 din Cantemir. „O familie a venit la vot cu copiii de 8, respectiv 12 ani şi nu li s-a permis să meargă în cabină cu copiii”, a spus Antik, adăugând că în semn de protest faţă de conduita preşedintelui secţiei de votare, părinţii copiilor au refuzat să mai voteze.
Antik spune că a aflat ulterior despre incident, chiar de la preşedintele secţiei de votare, care era nedumerit cum să procedeze, din moment ce cetăţenii semnaseră deja în lista electorală, dar au refuzat apoi să-şi mai exercite dreptul la vot. „Sigur legea spune că este interzis să intri în cabină cu o altă persoană, dar este vorba despre o persoană care te-ar putea influenţa într-un fel sau altul. Nu este cazul copiilor”, ne-a transmis Antik, acceptând că a fost vorba despre un exces de zel din partea comisiei secţiei de votare. În cele din urmă, s-a încheiat un proces-verbal prin care au fost prezentate faptele. Stimularea simţului electoral în rândul copiilor e cu atât mai apreciabil cu cât din ce în ce mai mulţi tineri aleg să nu voteze deloc.
În acest context, merită amintit faptul că încă de când era deputat, Claudiu Pop, azi prefect de Bihor, venea la secţia de vot împreună cu fiica sa, cu care intră în cabină. Mai mult, ieri chiar i-a permis să introducă buletinul de vot în urnă.
Flotantul nu ajunge
Un alt aspect neplăcut cu care s-au confruntat unii cetăţeni ţine tocmai de actele lor de identitate. Cei cu flotant sau care au doar reşedinţa şi nu domiciliul în colegiul în care se află, nu au putut vota. S-a întâmplat ieri ca alegători care au vrut să voteze cu flotantul să nu fie lăsaţi de comisiile secţiilor de votare! „Legea prevede că poţi vota doar dacă ai domiciliul pe raza colegiului electoral de care aparţine secţia de votare la care te prezinţi. Cu flotantul sau reşedinţa este interzis. În jur de zece preşedinţi de secţii de votare ne-au spus ulterior că au lăsat zece persoane să voteze şi cu aceste acte”, ne-a declarat preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bihor, Antik Levente-Farkas,
Preşedintele BEJ ne-a declarat că până la această oră au existat 35 de solicitări pentru urna mobilă la Sălacea, respectiv 31 la Sâniob.
Citiți principiile noastre de moderare aici!