Deschiderea festivă a etapei finale a Concursului Național de Ecologie, Ecoturism și Protecția Mediului „Floare de Lotus” a avut loc în Sala Festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”. Au luat cuvântul prof. Carmen-Corina Dume, coordonatoarea concursului – Palatul Copiilor Oradea, inspectorul general adjunct Avram Nicolae Ioan – ISJ Bihor, prof. Marius Constantin Marcu, director la Palatul Copiilor Oradea, Alin Ștefănuț, director la Casa Corpului didactic Bihor, Mihaela Băguț directoarea Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr” și Erika Posmoșanu – muzeograf,Muzeul Țării Crișurilor.
După deschiderea festivă Adina Pop, muzeograf la Secția de Științele Naturii a Muzeului Țării Crișurilor, a făcut o prezentare despre speciile de plante și animale întâlnite în pădurile de foioase, iar muzeograful Erika Posmoșanu a prezentat patrimoniul natural și cultural din zona carstică Roșia, punând accent pe obiectivele care au făcut parte din excursia tematică, organizată în a doua zi a concursului.
Cele 20 de echipaje de concurs, formate din elevi și profesori veniți din județele Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Constanța, Sibiu, Iași, Suceava, Teleorman, Vaslui și județul Bihor (Aleșd, Marghita, Beiuș, Salonta, Ștei și Oradea) și-au prezentat lucrările realizate din materiale naturale și reciclabile din cadrul atelierului „Natură și artă” în expoziția organizată în Sala Festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”.
[eadvert]
Membrii echipajelor de concurs au vizitat expoziția permanentă a Secției de Științele Naturii a Muzeului Țării Crișurilor, unde au făcut o incursiune în istoria vieții pe Terra, au învățat despre cele mai importante situri paleontologice din Bihor și despre specii de plante și animale care se întâlnesc în habitatele alpine, de stepă și silvostepă, în zonele umede și cele antropice. De asemenea, elevii și profesorii au vizitat centrul istoric al orașului și Casa Darvas-La Roche.
În excursia tematică, organizată în a doua zi a concursului, participanții au vizitat zona carstică Roșia – Peștera cu cristale din Mina Farcu și zona Ștei, unde au avut ocazia să învețe despre carst, minerit (bauxită și uraniu), probleme de ecologie (invazia ferigilor în Pădurea Craiului), patrimoniu cultural (Mănăstirea de la Izbuc).
Concursul național s-a încheiat cu festivitatea de premiere, care avut loc la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei condus de directorul Andru Cristian. În cadrul festivităţii, elevii și profesorii s-au bucurat de un spectacol de dansuri populare susținut de elevii Colegiul Național „Avram Iancu”.
Cea de a XXI-a ediție a Concursului Național de Ecologie, Ecoturism și Protecția Mediului „Floare de Lotus”, desfășurat la Oradea, în perioada 15-18 iunie 2023 a fost organizat de Palatul Copiilor Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Muzeul Țării Crișurilor – complex muzeal și Consiliului Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor și Asociația „Leo Land Oradea”.
Foto: MŢC/Palatul Copiilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!