Evenimentul este de o importanţă şi raritate deosebita printre toate acele 38 de comunităţi evreieşti din România deşi numărul evreilor din Huedin este mic, după cum a precizat şi Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii evreieşti din Oradea, cea mai mare din ţară.
Concomitent, organizatorii de la Asociaţia “Anima Templi” şi-au propus să comemoreze şi cei 70 de ani trecuţi de la exterminarea comunităţii evreieşti din Huedin de către trupele horthyste, autoare a unor atrocităţi de nedescris la adresa evreilor din Ardealul de Nord, cedat Ungariei prin Diktatul de la Viena. Atunci, 1200 de evrei din Huedin au fost duşi în ghetoul din Cluj-Napoca, transportaţi în lagărele naziste, alături de alţi 18.000 de evrei clujeni, de unde nu s-au mai întors acasă.
Evenimentul a debutat prin dezvelirea unei plăci comemorative.
Cu începere de la ora 14,00, Casa de Cultură a oraşului a găzduit un simpozion pe tema Holocaustului evreiesc din Huedin, al cărui amfitrion a fost Thea Haimovitz – de la Radio Shalom, moment care a cuprins şi proiectarea filmului “Holocaustul uitat” si lansarea cărţii “Memento. Memorialul evreilor din Huedin” – autor Marius Farkas, dansul tematic al evenilor Școlii Gimnaziale nr. 1 Sîntandrei (judeţul Bihor), reprezentata la eveniment, de director prof. Duma Elena si de coordonatorul grupului de elevi, prof. Mezea Andrada, precum şi un concert al formaţiei Mazel Tov, cu o interpretare a dragostei şi speranţei pentru pace.
Preşedintele Comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelman, s-a declarat impresionat de acţiunea organizată la Huedin, mai ales în condiţiile în care aici trăieşte o comunitate mică de evrei. “Trebuie să ne amintim, tot acum, şi de memoria celor care nu au fost evrei, dar şi-au sacrificat viaţa sau şi-au pus-o în pericol pentru a salva evrei. Oameni din aceştia întâlnim la tot pasul, în fieare oraş, în fiecare sat. Poate din modestia lor nu vin să se laude cu acest lucru, iar din neştiinţa istoricilor poate nu îi cunoaştem, dar când comemorăm Holocaustul trebuie neapărat să subliniem, să ne amintim să le mulţumim celora care au acţionat altcumva decât cei care s-au gândit doar cum să-i distrugă pe evrei. Mulţi evrei îşi aduc astăzi aminte şi îi caută pe aceşti oameni, să le mulţumească. Însuşi statul Istrael a înfiinţat în cadrul muzeului Yad Vashem un departament pentru a depista aceste segment de oameni de mare omenie ca să fie cunoscuţi de lume şi să fie la loc de mare cinste în Israel”, a adăugat Felix Koppelman.
Ministrul Aurelia Cristea, care s-a întors în cadrul comunităţii din care a provenit, a subliniat că din cauza intoleranţei oamenilor s-a petrecut Holocaustul care le-au adus suferinţe enorme evreilor şi că exerciţiile de memorie ne ajută să nu mai repetăm greşelile trecutului: “Nu putem şi nu trebuie să privim cu ignoranţă istoria, ea ne antrenează să înţelegem că totul se poate repeta, că oamenii sunt aproape condamnaţi să facă în timp aceleaşi greşeli.”
Bridget Schvartz, nepoata unuia dintre supravieţuitorii Holocaustului, a revizitat recent lagărul de la Auschwitz, locul unde 16.000 de evrei au fost exterminaţi zilnic de către nazişti. Prezentă la evenimentul de la Huedin, ea a rememorat o parte din evenimentele care au avut loc în urmă cu 70 de ani.
“Vagoanele de vite în care au fost îmbarcati evrei din Huedin ajung la destinaţia lor finală: rampa de la Auschwitz. Selecţia între cei destinaţi vieţii şi morţii a început imediat (…) Toţi cei din Huedin destinaţi crematoriului sunt eliminaţi într-o singură gazare, astfel că cea mai mare parte a comunităţii evreieşti din Huedin a încetat să existe în câteva minute”, a spus Bridget.
Dupa acest discurs au urcat pe scena elevii Scolii Gimnaziale Nr. 1 Santandrei.
Cei din sala au inceput sa planga si sa suspine in momentul in care copiii prezentau dansul tematic pregatit impreuna cu d-na profesoara Andrada Mezea. Acest eveniment a fost transmis in direct la Tvr Cluj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!