În noaptea de luni spre marţi, la Spitalul Judeţean din Oradea, un gest extrem de nobil al unor orădeni i-a adus aici pe experţii în transplant din Cluj şi Bucureşti. Membrii unei familii din Oradea au trecut peste durerea nesfârşită cauzată de intrarea în moarte cerebrală a rudei lor, o femeie de 59 de ani şi au acceptat ca prin decesul acesteia alţi mulţi români să primească viaţă.
Şi vase de sânge
Pacienta avea tensiune arterială crescută, dar nu lua tratament. Sâmbătă, ea a suferit o hemoragie cerebrală şi a fost internată la secţia de terapie intensivă a Spitalului JudeţeanOradea. Medicii de aici au încercat imposibilul, dar femeia a intrat în moarte cerebrală. Familia a fost înştiinţată de inveitabilul fatal, dar şi despre posibilitatea ca prin donarea de organe, pacienta să redea viaţă altor copii şi adulţi cu şanse de vindecare prin transplant de organe. Managerul spitalului, dr. Florin Bodog, a confirmat că luni seară, după ora 22:00, a început operaţia de prelevare de organe. La intervenţia chirurgicală au participat dr. Florin Bodog, dr. Rodica Gilău, medic anestezist, alţi medici din Spitalul Judeţean şi experţi din Cluj şi Bucureşti.
În timpul operaţiei, care a decurs ca orice intervenţie chirurgicală, prin anestezierea completă a pacientei, s-au prelevat rinichii, corneea, pielea şi vase de sânge comunicante (necesare la intervenţiile chirurgicale de transplant hepatic).
Copii salvaţi
Imediat după prelevare, rinichii au fost duşi la Clinica din Cluj, unde doi oameni au şi fost pregătiţi pentru transplant, iar corneea, vasele de sânge şi pielea au fost duse cu avionul, în condiţii de siguranţă la Bucureşti. De reţinut că pielea prelevată de pe coapsele pacientei din Oradea a fost transportată la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, pentru ca mai mulţi copii care au suferit diferite arsuri să poată fi salvaţi.
Pacienta în cauză este cel mai vârstnic donator de organe din Bihor, iar operaţia de luni noapte este a patra efectuată în acest an la Oradea şi a 24 – a realizată la noi, din 2008 încoace, Bihorul reuşind astfel să se menţină pe primul loc în ţară la numărul de vieţi salvate prin prelevare de organe.
Atenţie la tratament
Medicii de la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean roagă insistent bihorenii care au diverse afecţiuni să apeleze la medici şi să urmeze tratamentele prescrise. Neluarea tratamentelor duce în unele cazuri (hipertensiune arterială, accidente cerebrale vasculare) la tragedii.
O.Ş.
A doua prelevare de organe din 2010 şi prima de piele din Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!