Yarn bombing-ul este un tip de artă stradală prin care produse de atizanat împodobesc un obiect din mediul public. Fie că este vorba despre împachetarea unui suport de biciclete în lână colorată, sau a unui stâlp cu tricoturi, ori acoperirea unui trunchi de copac cu modele croşetate, yarn bombing-ul aduce căldură și culoare şi îi face pe oameni să zâmbească.
[eadvert]
Acest fenomen a pornit din Houston când Magda Sayeg a hotărât să-şi „tricoteze” în 2005 un copac care era în faţa magazinului unde era proprietară. Acesta a fost primul pas care a declanşat un interes naţional în Statele Unite faţă de acest gen de artă.
„Este un trend în lume croşetatul în public pentru promovarea lucrului de mână, mai ales acum că a venit pandemia și lumea a stat mai mult în casă. Intenţia este de a invita femeile să revină la lucrul de mână. Eu ţin în atelierul din Cetate de cinci ani un club de lucru de mână, o şezătoare urbană la care de obicei participă cam 15-20 de femei, în funcţie de timpul şi disponibilitatea pe care o au”, spune Ida Pázmán.
În proiectul care a început pe 1 august s-au implicat, pe lângă Ida Pázmán, şase femei care participă frecvent la atelierele Casei Meşteşugăreşti: Kati Zámfor, Éva Petri, Andrea Zeffer, Kati Simon, Maria Brănişcan și Alexandra Hus. Timp de patru luni, cele şase au croşetat 60 de octogoane şi 60 de pătrăţele colorate, realizate din fir acril premium.
„Am ales modelul împreună, care este acum la modă, un model de pătură. Toate octogoanele au acelaşi model, dar nu sunt două identice în culori. În total s-a lucrat timp de 350 de ore, în jur de patru ore pentru un octogon. Este vorba de foarte multă muncă!”, explică Ida Pázmán.
Firul de bumbac sau lână se decolorează, şi atunci pentru realizarea formelor croşetate s-a folosit fir acril premium. E mult mai rezistent, şi fiind premium se usucă foarte repede. Cu cele 120 de forme croşetate a fost împodobit duminică unul din copacii din Cetate, în aşa fel încât să nu fie acoperit complet trunchiul pentru a rămâne aerat.
„Vrem să mai avem astfel de acţiuni. Anul viitor vrem să ieşim cu atelierele clubului în parcuri, să ţinem de două ori pe lună întâlnirile în afara atelierului din Cetate. Vom alege o locaţie bună şi tot acolo vom mai îmbrăca un copac”, spune Ida Pázmán. O iniţiativă care nu poate aduce decât culoare, bucurie şi frumos oraşului, amintind de plăcerea de a realiza lucruri minunate tricotând sau croşetând. Copacul din Cetate a fost doar un prim pas pentru promovarea lucrului de mână. Yarn bombing este un tip de artă stradală care ne poate însenina ziua atunci când trecem de porţile casei.
Trimite articolul
XCe prostie , mai bine isi pune croseteala pe pulă
Minunat,felicitari si sa vedem cat mai multe!
Lăsați copacii în pace. Copacul e un ecosistem. Imbracati, mai degraba, stâlpii de iluminat.Imbracati oamenii!
Toti aiuritii
Arata ca noaptea!!:))))