Ciprian Ciuciu e fără doar şi poate un om plin de idei. Care pot folosi şi altora ca model. Recent a pus bazele unui grup, pe reţeaua de socializare facebook, grup menit să cultive ideea de a ne ajuta pe noi înşine şi pe cei din jur. Grupul se numeşte „Avem”.
Ce e «Avem »?
„ «Avem » reprezintă un grup limitat de oameni (10-15) care achiziționează și dețin în comun o serie de lucruri de care nu au nevoie în permanență și de care se folosesc la nevoie, pe rând. Și aici includem toate acele aparate, unelte, obiecte electronice ori electrocasnice pe care le folosim fie doar în sezon, fie ocazional sau chiar foarte rar (ex: tocător de crengi, imprimantă, poate un cazan de pălincă, poate un tocător și o presă de struguri, poate o cameră video, ș.a.m.d.). Practic, orice obiect de care avem nevoie doar din când în când. Astfel, creștem ideea de comunitate, de proprietate comună, de a împărți și nu de a acumula. Și implicit, costurile devin mult mai ușor de suportat, reflectând exact nevoia reală de a avea acel produs”, explică Ciprian Ciuciu principiile de funcţionare ale grupului. Toate achizițiile se vor face de comun acord, la sugestia unuia dintre membrii și cu acceptul, respectiv participarea financiară a fiecăruia. Cum s-a născut ideea? Din necesitate! „Sunt nenumărate exemplele, când vine vorba de lucruri utile, dar numai ocazional. Și atunci, decât să nu ți le permiți vreodată, să faci tot felul de compromisuri financiare sau mai rău – să te îndatorezi pentru a le avea, cred că cea mai bună soluție e proprietatea comună. Între oameni care bineînțeles văd avantajele unui astfel de sistem. Exemplu: noi avem nevoie de un tocător de crengi. Pentru a face compost. Pentru că e practic și necesar. Cel mai ieftin e undeva pe la 500 de lei. Dar să zicem că luăm unul de 700 de lei, că poate e mai ocoș! În fine, luăm unul bun, cu care suntem toți de acord, și pe care implicit ni-l putem permite cu toții. Astfel, un aparat în valoare de 700 de lei, e cumpărat de către un grup de 15 oameni, cu o sumă individuală de 46,66 de lei. Acum, de un astfel de aparat ai nevoie o zi, poate două. Hai fie 5 dacă ai chiar atât de multe crengi de tocat. O dată pe an! Așadar, 15 oameni x 5 zile = 75 de zile. Adică 290 de zile pe an, aparatul tot rămâne nefolosit. Cu alte cuvinte, avem mai mult decât suficient timp individual cu aparatul în cauză în decursul unui an. Și asta e mai mult decât suficient.Acum, aplicăm exemplul la alte și alte astfel de obiecte și începem să realizăm că e mult mai simplu și mult mai ușor să faci ceea ce îți dorești. Cam asta ar fi -Avem”, a concluzionat Ciprian Ciuciu.
Cei care rezonează cu propunerea lui Ciprian Ciuciu pot să intre în grup. Grupul se vrea a fi local, din motive obiectiv. „ Dar dorința mea e ca acest concept să prindă curaj în cât mai multe locuri. Pentru că puterea comunității va fi întotdeauna mai mare decât puterea individului. Simplu. Doar oameni care-și doresc ceva, împreună. Pe măsură ce grupul va crește și va ajunge la 15 membri, vom începe achizițiile, cu acceptul și participarea membrilor”, a spus iniţiatorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!