Controlul la pubelele scoase în fața caselor, în perioada 9-12 octombrie, s-a extins, de la zona de case individuale, cuprinzând și câteva asociații de proprietari. La inspecție participă patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei, RER VEST SA și Eco Bihor SA, cu sprijinul Poliției Locale.
„Acțiunea a demarat pe străzile Tarcăului, Sf. Apostol Andrei, Roman Ciorogariu, Menumorut, Leagănului, Partenie Cosma, B.P. Hașdeu, Anton Pann, Albacului, Zlatnei, Mediașului și Constantin Tănase, precum și la 12 asociații de proprietari. Este vorba despre Asociația de proprietari Bălcescu, AP Bălcescu B29, AP Decebal 14, AP Traian și Decebal Bl C86, Progresului 83, AP Scorilo 21, AP Menumorut-Conta, AP Decebal 22 Menumorut 15A, AP Decebal 8/16, AP Decebal 14, AP Dacia 135, AP Traian Decebal B51, AP Doina-Bălcescu 165. La fracția „deșeu reciclabil”, un singur deşeu neconform din 91 verificate”, transmite municipalitatea.
Astfel, în urma controlului efectuat în data de 12 noiembrie pe fracția de deșeu reciclabil, pe străzile Albacului, Zlatnei, Mediașului si Constantin Tănase s-a constatat că din 191 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, 91 au scos recipienții sau sacii în vederea golirii. Au fost identificate deșeuri neconforme la un singur operator de deșeuri, contaminat cu resturi de mâncare, deșeuri vegetale, măști.
Probleme la „biodegradabil”
La fracția de deșeu biodegradabil, în urma controlului efectuat în data de 9 respectiv 11 noiembrie pe străzile verificate, din 466 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, 135 de utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, fiind identificate deșeuri neconforme la 87 de generatori de deșeuri.
[eadvert]
În aceste cazuri, deșeul biodegradabil a fost contaminat cu alte fracții de cele mai multe ori cu sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie sau carton, mucuri de țigară etc. Conform procedurii, echipa de control a aplicat pe recipienții al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „DEȘEU NECONFORM”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca deșeu rezidual, recipientul nefiind golit și taxat de către operatorul serviciului public de salubrizare în această categorie, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.
56 de avertismente
În urma controalelor efectuate, Poliţia Locală a aplicat 56 de avertismente, dintre care 4 la asociațiile de proprietari, la următorul control eventualele neconformități constatate vor fi sancţionate contravențional cu amendă. „Se constată o îmbunătățire a activității de precolectare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile. În a doua săptămână, procentul de deșeuri reciclabile conforme raportat la numărul de generatori verificați a fost de 71%, în săptămâna a treia acest procent a crescut la 98.90%. În cazul deșeului biodegradabil, procentul a crescut de la 50% în a doua săptămână la 64% în săptămâna a treia”, consideră Adina Popa, director adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie.
Apel la …identificare
„Întrucât pe fracţia de deșeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curţile comune, Primăria Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deșeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancționarea contravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, locatarii sunt rugați să menţioneze pe sac, cu un marker sau cu pix, numărul apartamentului unde a fost generat deșeul. Ca urmare s-a solicitat operatorului de salubritate să analizeze această disfuncționalitate în prestarea acestui serviciu de colectare a deșeului reciclabil în saci”, informează municipalitatea.
Totodată, în cadrul acestei etape a campaniei, care va avea un caracter permanent, utilizatorii serviciului de salubrizare au fost informați asupra regulilor colectării separate, fiind împărţite și materiale informative în acest sens..
Ghidul de colectare distribuit de RER VEST SA poate fi consultat și în format electronic pe pagina de internet a RER – rervest.ro
„Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligaţiilor contractuale, utilizatorii serviciului de salubrizare pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului SC RER VEST SA la nr. 0374885693 – Program telefonic (Luni – Vineri) 07:00 – 19:00; 0259433195 – Program telefonic (Luni – Duminica) 19:00 – 7:00”, informează autoritățile.
Inspectarea containerelor cu biodegradabile a arătat că sunt încă probleme
Trimite articolul
XAici va fi scandal și vom plăti toți și cei care mereu selectează gunoiul. Dar, cu asta vor face un simplu lucru, Eu la bloc voi renunța și eu (și foarte mulți alții) să mai selectez dacă tot plătesc mult, voi arunca totul la nimereală.
-
La noi in episcopia (str plantelor) au rezolvat oameni !! pana la uzinelor plin cu gunoaie aruncate pe marginea drumului !!!
Sari cu amenda!!! Acesta este nivelul nostru, atat putem, atat ne duce capul. O sa platim la amenzi.
Se depoziteaza chiar si la intrare in tarc , de lene … unele specii pe cale de disparitie nu au chef sa scoata cartela din buzunar, sau nu au timp sa ceara de la administratie, sa nu vorbim de cei care lasa sacul in fata sau la coltul blocului . Oh dar de cei care deschid geamul si catapulteaza gunoiul in spatiul verde!? de ei ce sa mai spun.
Si care selectare cand te certi cu omul strazii care stie cum sa deschida tarcul sau intra cu tine si nu vrea sa iasa …
La case poate functiona metoda, la bloc inca nu tine figura.
Masina de la RER e compartimentata sau totul merge impreuna ? intreb pt un prieten
Deseu biodegradabil ocolit de agentii rer de mai bine de o saptamana in centrul istoric! Ce draq colectai voi futuva ala sfant intr-un loc stramt ? Daca nu e ambalat frumos nu le ridicati ? Nu vreti sa le transformam direct in pamant de flori si savi-l dam banii dupa ce le am vandut ??? Hai sictir gasca de hoti !