Problema obezității a devenit o preocupare majoră pentru experții din domeniul sănătății la nivel global, fiind catalogată drept o criză de sănătate publică. Pentru a aborda această problemă, în România a fost lansată campania „Controlează Obezitatea”, o inițiativă menită să informeze și să educe populația cu privire la riscurile asociate obezității și să ofere sprijin pentru prevenirea și combaterea acestei afecțiuni.
Specialiștii estimează că în următorii 11 ani, 54% din populația globală, adică peste patru miliarde de persoane, va fi afectată de obezitate sau supraponderalitate. În țara noastră, proiecțiile specialiștilor indică o creștere mai accentuată a obezității și supraponderii în rândul copiilor, față de populația adultă.
De asemenea, se preconizează că obezitatea infantilă va crește semnificativ, ajungând la 208 milioane de băieți și 175 de milioane de fete până în anul 2035, dublându-se față de nivelurile din 2020.
Acțiuni de informare la Oradea
Campania „Controlează Obezitatea” a fost prezentată oficial și la Oradea, de către prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București și prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, coordonatoarea acestui proiect național. Alături de aceasta, la lansarea din Sala Mare a Consiliului Județean Bihor au fost prezenți: dr. Gheorghe Carp – managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, prof. univ. dr. Florian Bodog – decan al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea, conf. univ. dr. Carmen Pantiș – președintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Beatrice Mahler – medic primar pneumologie, dr. Cornelia Bala – medic primar diabet și dr. Mihaela Popoviciu – șef al Clinicii de Medicină Internă și Compartiment Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.
La Oradea, inițiatoarea campaniei, dr. Cătălina Poiană, a subliniat necesitatea urgentă de a aborda obezitatea ca pe o epidemie globală și a evidențiat faptul că această condiție trebuie tratată ca o afecțiune medicală serioasă, fiind un factor major de risc pentru numeroase boli cronice.
„Este esențial să recunoaștem obezitatea ca pe o problemă de sănătate publică majoră și să acționăm în consecință. Obezitatea nu doar că sporește riscul de boli cronice, dar agravează și alte afecțiuni existente. Trebuie să fim conștienți de impactul său și să luăm măsuri adecvate pentru prevenirea și tratarea acesteia,” a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Astfel, în județul nostru, coordonatorii campaniei și-au propus să acționeze pe două direcții. Una va cuprinde campanii de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la problema obezității, iar cealaltă se adresează specialiștilor din sănătate, implicați în managementul persoanelor cu obezitate.
Boală în UE
Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a accentuat faptul că obezitatea este recunoscută oficial ca boală la nivelul Uniunii Europene, ceea ce subliniază gravitatea și complexitatea acestei afecțiuni. Deși obezitatea este adesea asociată cu o dietă dezechilibrată și sedentarismul, aceasta poate fi prevenită printr-o educație adecvată și intervenții timpurii, este de părere medicul orădean.
„Din ce în ce mai mult avem probleme cu pacienți supraponderali, care necesită CT-uri foarte mari, care sunt mai greu de găsit în ziua astăzi, ca nu mai vorbim de paturile de spital și mese de operații. Un pacient obez este mult mai greu de tratat. Eu sunt chirurg de meserie, chirurg pediatru și pot să vă spun că este foarte greu să operezi un obez, pentru că există riscuri de evoluție nefavorabilă în intervențiile chirurgicale, care cresc odată cu obezitatea”, a spus dr. Carp.
Acesta este de părere că Ministerul Educației ar trebui să privească cu seriozitate această afecțiune și să pună un accent mai mare pe orele de sport și educație fizică în școli, fiindcă un copil obez va deveni un adult obez, care nu va fi obișnuit cu activitatea fizică, cu alimentație sănătoasă și va avea acele obiceiuri proaste pe care le-a avut în copilărie.
La rândul său, dr. Florian Bodog este de părere că obezitatea este o problemă de sănătate publică mondială și consideră că ar trebui abordată multidisciplinar.
„Cred că și zona de educație și cea decizională ar trebui să fie implicate în problema obezității”, a spus dr. Bodog, care subliniază importanța activității fizice în prevenirea acestei afecțiuni.
Decese
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019, aproximativ 5 milioane de decese, cauzate de boli cardiovasculare, diabet, cancer, afecțiuni neurologice, digestive și respiratorii, au avut legătură cu obezitatea. Aceste cifre evidențiază necesitatea unor măsuri urgente și concertate pentru a combate această problemă.
Proiectul „Controlează Obezitatea” se va desfășura pe parcursul anului 2024 și va implica marile centre universitare de medicină din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Craiova și Sibiu. Campania vizează atât educarea populației, cât și pregătirea cadrelor medicale pentru a aborda eficient provocările asociate obezității.
„Obezitatea este în primul rând o afecțiune medicală, care cauzează un impact negativ major asupra sănătății sau calității vieții. Ea reprezintă un factor de risc pentru numeroase alte afecțiuni netransmisibile, responsabile de zeci de milioane de vieți pierdute anual în întreaga lume, precum: bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, probleme respiratorii, afecțiuni articulare și anumite tipuri de cancer”, a mai apreciat dr. Cătălina Poiană.
Prin inițiativa „Controlează Obezitatea”, România face un pas important în lupta împotriva unei probleme de sănătate publică, ce afectează tot mai multe persoane la nivel global.
Citiți principiile noastre de moderare aici!