Controlul a început în 2 august şi durează până pe 12 august.bÎn sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 de unități private fără unități de transfuzie sanguine autorizate. Ministerul Sănătăţii a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și centrele de transfuzii.
Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzie autorizate de DSP-uri. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis să ia o serie de măsuri de urgență.
În Bihor, atât Centrul de Transfuzii Oradea cât şi celelalte opt unităţi de transfuzii din spitale sunt autorizate, cel din Marghita primind marţi, 9 august, autorizaţia de la DSP Bihor. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării, cu termen de maximum trei luni.
Unităţile neautorizate vor primi termen de remediere a deficienţelor până în 1 noiembrie, atribuţiile lor fiind preluate de alte unităţi autorizate. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!