La iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI), Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, este sărbătorită, în fiecare an pe data de 20 martie. Cu acest prilej, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a făcut câteva recomandări care au ca scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.
Tema aleasă pentru acest an este: „Spune Aaaaa! Gândeşte-te la gura ta, Gândeşte-te la sănătatea ta!”. Directorul executiv al DSP Bihor. dr. Daniela Rahotă, subliniază importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice încă de la vârste mici, precum și importanța igienei orale corecte şi a alimentaţiei sănătoase.
Riscuri
„Sănătatea orală este o componentă fundamentală a sănătății. Comportamente la risc care influențează sănătatea orală sunt: igiena orală absentă, insuficientă sau incorectă, obiceiuri alimentare nesănătoase care pun în pericol sănătatea, în general, și sănătatea orală, în special”, a arătat dr. Rahotă.
Obiceiul de a fuma, consumul excesiv de alcool, neprezentarea / amânarea controlului stomatologic, factorii sociali, cum ar fi nivelul scăzut de educaţie, veniturile mici, comportamentul violent sau comportamentele care predispun la traumatisme buco-maxilo-faciale, sunt alţi câţiva duşmani ai sănătăţii orale.
Problemele de sănătate orală neglijate se pot agrava, complica sau pot genera alte probleme de sănătate, chiar în absența durerii.
„Pierderea dinţilor este consecinţa finală a cariilor dentare şi afecţiunilor gingivale severe (parodontită), condiţii cauzate de expunerea pe tot parcursul vieţii la factorii de risc, comuni de altfel şi pentru alte boli cronice netransmisibile. Pierderea completă a dinţilor naturali este o problemă gravă de sănătate publică care afectează calitatea vieții. Fumatul, dieta nesănătoasă şi consumul excesiv de alcool sunt principalele cauze ale pierderii complete a dinţilor.
Copilăria reprezintă anii de formare a comportamentelor sanogene, a deprinderilor și obiceiurilor corecte pentru menținerea sănătății orale, prevenirea cariilor și a altor afecțiuni dentare.
Igiena orală este esențială pentru îndepărtarea factorilor care duc la apariția cariilor. Spălatul pe dinți trebuie perceput ca o deprindere pentru sănătatea orală și nu numai ca și un act estetic.Practicarea regulată şi corectă a periajului dentar este condiţie uşor de atins pentru a îmbunătăţi sănătatea orală”, a descris dr. Rahotă.
Specialiştii informează că vizita la medicul stomatolog trebuie efectuată odată la 6 luni, chiar și atunci când nu sunt semne de suferință dentară.
Relaţia dintre sănătate orală şi starea generală de sănătate este deosebit de pronunţată în rândul persoanelor în vârstă. Sănătatea orală deficitară poate creşte riscurile pentru sănătatea generală.
„Afecţiunile orale sunt de obicei progresive şi cumulative. La vârstnici, îngrijirile în sănătatea orală reprezintă o provocare şi datorită unor condiţii asociate întâlnite. Procesul de îmbătrânire poate creşte, direct sau indirect, riscul de boli orale, agravate de o stare generală de sănătate precară sau de bolile cronice”, a mai punctat şefa DSP Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!