Ca în fiecare an în această perioadă sfântă a anului, riscul apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară crește în mod direct proporțional cu consumul tradițional a unei cantități și game variate de alimente tradiționale și nu numai.
În scopul prevenirii apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, prin personalul propriu de specialitate și în colaborare cu alte instituții deconcentrate, va desfășura în toată perioada Sfintelor Sărbători Pascale, ample acţiuni de verificare a operatorilor economici atât din sectorul alimentar, cât și cel al sănătății și mișcării animalelor din cadrul judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare și animalelor specifice acestei perioade.
Vor fi vizate unităţi din zonele Oradea, Beiuş, Ștei, Aleşd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, cu accent pe operatorii alimentari care desfăşoară activităţi de producerea și comercializarea cărnii – unități de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării şi a altor produse alimentare specifice – peşte, ouă, patiserie, cofetărie.
„În baza experienței din anii anteriori, avertizăm din nou consumatorii din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice perioadei pascale pentru a evita eventualele efecte nedorite. De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că iau la cunoştinţă situaţii referitoare la posibile încălcări ale legislației în domeniul siguranței alimentare. În scopul informării corecte a consumatorilor vă transmitem principalele aspecte pe care consumatorii trebuie să le aibă în vedere atunci când achiziționează alimente”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Recomandări
Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate, data valabilităţii. În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare ( halele de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică.
Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică ( magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate ( stampilă), de către un medic veterinar. Marcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale ( de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare.
În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „România”, iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.
Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare miei aprobate temporar de către DSVSA Bihor, pentru a venii în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat „România” la mijloc codul centrului „BH 001” – pentru centrul de sacrificare din Municipul Oradea și respective cu codul ”BH 005” – pentru centrul de sacrificare din Municipiul Beiuș, iar inferior inscripţia „CONTROLAT SANITAR VETERINAR”.
Mărimea literelor va fi de 0,8 cm iar cifrele de 1 cm. Carcasele de ovine și caprine, obținute în acest centru de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producție, fiind interzisă introducerea acestora în rețeaua de distribuție a alimentației publice.
În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală .„Se interzice cu desăvârţire comercializarea stradală sau ambulantă a alimentelor. Este interzisă comercializarea acestora în spaţii deschise, improvizate sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare”,a punctat Remus Moţoc.
În caz de suspiciune sau neconformitate constatate de către comsumatori, aceştia se pot adresa punctelor de permanenţă pe care DSVSA Bihor de pe întreg judeţul. Programul de lucru în perioada 15.03. – 15.04.2017 este pentru zilele de luni- vineri, între orele 830 – 1700, pentru zilele de sâmbătă între orele 830 – 1500, iar pentru zilele de duminică și zilnic în afara intervalului orar 830 – 1700din cadrul acestor perioade se va asigura permanență telefonică.
Activitatea acestor centre de permanență este asigurată de personalul de specialitate din cadrul DSVSA, ce îşi desfăşoară activitatea în zonele pentru care se organizează centrul de permanenţă, pe baza unui program ce este afișat la fiecare centru de permanența. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro , ori la CALL CENTER din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!