A început sezonul controalelor. Inspectorii sanitari vor să se asigure că alimentele scoase la vânzare în preajma Paştelui sunt păstrate în condiţii optime şi respectă toate normele de calitate. Magazinele, pieţele agro-alimentare, precum şi toţi operatorii care comercializează carne sau preparate din carne urmează să fie luate la control de inspectorii DSVSA. Pentru a evita problemele de sănătate din această perioadă consumatorii trebuie să acorde o atenţie sporită şi locului de unde îşi procură alimentele.
[eadvert]
Conform directorului DSVSA Bihor, Remus Moţoc, până în prezent nu s-a depus nici o solicitare de deschidere a spațiilor temporare de sacrificare a mieilor în Bihor. Administraţia Domeniul Public Oradea nu mai are spațiu pentru astfel de activități iar la Beiuş, unde în anii precedenți se deschidea un astfel de centru, administraţia locală nu a mai solicitat deschiderea acestuia. În schimb în județ, exista trei abatoare autorizate care pot sacrifica şi miei la Mihai Bravu, Ciumeghiu şi Beiuş.
Controale
Vor fi vizate unităţi din localitățile: Oradea, Beiuş, Ștei, Nucet, Aleşd, Tileagd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, precum și în toate celelalte localități ale județului. Acțiunile de control vor viza operatorii economici care desfășoară activități în legătură cu producerea, manipularea și comercializarea alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, lapte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul, depozite, unități de alimentație publică (pensiuni, restaurante, cantine, catering , unități care desfășoară activități de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă, take-away, drive-in etc) dar și în locurile special amenajate unde prin tradiție poate fi aprobată sacrificarea mieilor.
Verificată va fi mișcarea și comercializarea animalelor vii destinate sacrificării (ovine, caprine, porcine), din exploatațiile de origine către abatoare autorizate, și a circulației cărnii rezultate din sacrificarea acestor animale atât de la nivelul abatoarelor către alte unități autorizate/înregistrate, cât mai ales cea provenită din sacrificarea ovinelor și porcinelor la nivelul exploatațiilor de animale non profesionale, dar și a porcinelor vii între exploatații, cu accent pe zonele supuse restricțiilor ca urmare a evoluției pestei porcine africane.
Controale și în trafic
În cadrul acestor activități de control, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor va efectua, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport aparținând unor operatori economici, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării animalelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne rezultate în exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții.
„Rugăm toți cetățenii județului să ne informeze de urgenţă, în cazul în care au cunoştinţă despre existența unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la CALL CENTER din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro”, spun reprezentanții DSVSA Bihor.
Sfaturi
Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate.
În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi comercializate, prin intermediul automatelor de lapte, în incinta spaţiilor special amenajate din pieţele agroalimentare (halele de lactate), sau în magazinele proprii ale producătorilor agricoli. Comercializarea este permisă numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă, produsele fiind expuse în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat.
Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.), trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA. Tot în acest context inspectorii sanitari veterinari recomandă, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinți anteriori), aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv – moale, numit burelet.
De unde cumpărăm
O atenţie deosebită trebuie acordată şi locului de unde sunt achiziţionate alimentele.
„Este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA)”, transmit inspectorii sanitari veterinari.
Datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. Vânzarea şi achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor. Se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancționarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare.
În cazul achiziției de alimente din mediul on-line, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, dacă producătorul, respectiv furnizorul este autorizat sanitar veterinar. Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul.
Centre de permanenţă
La nivelul structurilor DSVSA Bihor programul de lucru în perioada 28.03.2023 – 24.04.2023, a fost adaptat astfel încât să poată fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Astfel: la nivelul sediului județean al DSVSA Bihor programul zilnic de activitate: de luni-joi între orele 8.30 și 17.00, și vinerea între 8.30 și 14.30, iar în afara acestui interval și pentru zilele nelucrătoare / sărbătorile legale se asigură permanență telefonică. La nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) – deschise în toate orașele județului (Oradea- Piața Cetate, Rogerius și Decebal, Salonta, Beiuș, Aleșd, Valea lui Mihai și Marghita) programul de lucru este afișat la fiecare circumscripție fiind identic cu cel al DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!