„Conform ordinului privind prohibiţia pescuitului recreativ şi sportiv, se interzice pescuitul la ştiucă pe o durată de 40 zile, începând cu 9 martie şi până pe 17 aprilie. La salmonide, păstrăv indigen, păstrăv fântânel şi coregon, până la 30 aprilie şi în perioada 15 septembrie – 31 decembrie, la lipan până pe 31 mai, iar la lostriţă, păstrăv de mare şi mihalţ tot timpul anului”, a precizat Gabriel Jurj, secretarul Clubului de Pescuit Oradea din cadrul AJVPS Bihor. Conform normelor în vigoare, pescuitul în perioadă de prohibiţie constituie infracţiune. Tot infracţiune este şi reţinerea peştilor sub dimensiunile legale.
„Reprezentanţii AJVPS împreună cu jandarmii şi inspecţia piscicolă efectuază controale săptămânale. Doar în ultimile săptămâni am constatat nouă infracţiuni şi cinci contravenţii”, a punctat Gabriel Jurj. Cele mai multe abateri au fost constatate pe Crişul Repede şi pe Canalul Colector.
Alternative
Cei care ţin neapărat să pescuiască în prohibiţie pot face acest lucru dacă mai scot din buzunar 50 de lei. „Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bihor pune la dispoziţia membrilor pescari sportivi, cu cotizaţia plătită, posibilitatea de a pescui în perioada de prohibiţie pe acumulările de la Leş, Diosig, Fegernic, Sântimreu şi Crestur (Bolcaş), în baza unei cotizaţii suplimentare de 50 lei”, a punctat Gabriel Jurj. Conform secretarului Clubului de Pescuit Oradea, cu banii adunaţi din cotizaţiile suplimentare se vor face repopulări cu crap pe bălţile cu licenţă de acvacultură gestionate de AJVPS.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!