Dacă acum doi ani de zile, în județul Bihor existau doar zece depozite pentru depunerea temporară a deșeurilor, astăzi există 65 de astfel de depozite, potrivit prefectului Dumitru Țiplea. Acest lucru, dar și faptul că în județ ajung zeci de transporturi ilegale de deșeuri, l-au determinat pe prefect să ia unele măsuri pentru a stopa acest fenomen. „Pe o parte curățăm și pe urmă ne trezim că avem alte mii sau zeci de mii de tone de deșeuri depozitate în tot județul”, a subliniat Țiplea în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de joi. „Nu pot fi de acord ca județul Bihor și România să fie un depozit de deșeuri”, a mai adăugat prefectul.
Schimbări propuse de prefect
Ca urmare, Țiplea a constituit în urmă cu două săptămâni o comisie de analiză a legislației din domeniu. În urma analizei, Prefectura Bihor a venit cu câteva propuneri legislative, care au fost înmânate luni ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tànczos Barna. Printre cele mai importante propuneri se numără: obligativitatea amenajării unor platforme betonate pentru toate depozitele de deșeuri, pentru a nu polua solul și apele freatice; legiferarea importului de deșeuri, astfel încât să se importe doar cele care pot fi reciclate în România; împrejmuirea depozitelor; importul printr-un singur punct vamal, unde să existe specialiști 24 de ore din 24, care să poată verifica toate camioanele; sancțiuni suplimentare pentru cei care declară în acte un lucru, dar în camioane transportă deșeuri; colectorii să poată plasa deșeurile doar reciclatorilor, având în vedere că în acest moment, colectorii pot să transfere deșeurile între ei și astfel se pierde urma gunoaielor; înființarea unui sistem informatic la care toate instituțiile abilitate să aibă acces, pentru a putea urmări traseul deșeurilor mai ușor.
Controale la depozitele de deșeuri
Totodată, prefectul de Bihor a constituit o comisie care verifică cele 65 de depozite autorizate și neautorizate din județ. Garda de Mediu a controlat până acum șase depozite. Trei au fost amendate cu 260.000 de lei, potrivit comisarului Mihaela Crișan. De asemenea, comisarii gărzii au verificat 472 de transporturi cu deșeuri, în ultimele două luni. Dintre acestea, 451 au fost lăsate să intre în țară, deoarece respectau legislația, iar 21 au fost întoarse de la vamă. Potrivit comisarului Crișan, aproape 2.000 de tone de deșeuri au ajuns ilegal în județul Bihor, în ultima perioadă. Ca urmare, Garda de Mediul a făcut sesizare penală.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!