„Perioada de retenţie, perioadă în care efectivul de ovine şi caprine pentru care s-a solicitat prima trebuie să fie menţinut în exploataţie, la adresa menţionată în cerere, este până la data de 20 august 2012”, a precizat Traian Abrudan, directorul APIA Bihor.
La nivelul judeţului Bihor au fost înregistrate 1307 cereri pentru un efectiv de 279.795 de capete de ovine şi caprine. Eşantionul de control vizează un număr de 69 de cereri ale crescătorilor de ovine şi caprine din judeţului Bihor, pentru 41.402 capete ovine/caprine.
Verificări
În cadrul controlului la faţa locului se verifică ca efectivul de femele ovine/caprine pentru care se solicită prima să fie identificat conform legislaţiei în domeniu şi să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei. Se urmăreşte de asemenea corespondenţa dintre efectivul înscris în cerere şi efectivul existent în exploataţie la data controlului, existenţa reală a animalelor identificate în conformitate cu legislaţia în domeniu, pentru care se solicită prima.
Animalele născute până la data de 31 decembrie 2007 – să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă, animalele născute în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2009 – să fie identificate cu două crotalii auriculare simple care au acelaşi număr de identificare, animale născute începând cu 1 ianurie 2010 – să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică (microcip).
Este verificată şi existenţa documentelor sanitar veterinare care atestă ieşirile din exploataţie ca urmare a cazurilor de forţă majoră şi/sau circumstanţelor naturale, după caz, existenţa documentelor care fac dovada demersurilor întreprinse de solicitant pentru achiziţionarea celui de al doilea mijloc de identificare (crotalie) / lista cu numerele de identificare avizată de medicul concesionar de liberă practică / nota de comandă către furnizorul de crotalii / răspunsul furnizorului în care este comunicat termenul de livrare şi factura de achitare integrală/factura de avans şi lista cu numerele de identificare comandate furnizorului de crotalii / alte documente justificative, după caz, „Vor fi verificate crotaliile pentru fiecare animal, iar cei care nu au efectivele declarate vor fi sancţionaţi cu diminuarea subvenţiei în funcţie de neregulile găsite”, a conchis directorul APIA. De exemplu, dacă diferenţa dintre numărul de animale pentru care s-a solicitat sprijinul financiar şi numărul real este mai mică sau egală cu 10%, subvenţia se reduce cu 5%, iar dacă diferenţa va reprezenta 20%, subvenţia va fi redusă cu 10%. Dacă se vor găsi nereguli la mai mult de jumătate din numărul de animale pentru care s-a cerut sprijin financiar, fermierii vor fi excluşi de la plată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!