Chiar de luni, 18 iunie, pompierii inspectori de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au început să meargă în control la asociaţiile agricole şi persoanele fizice şi juridice angrenate în campania de recoltare a păioaselor.
Controalele se extind pe tot parcursul acestei săptămâni şi au ca scop eliminarea deficienţelor generatoare de incendii şi preîntâmpinarea situaţiilor de urgenţă ce pot surveni ca urmare a nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor ce pot apărea în timpul campaniilor agricole.
Bine de ştiut
Având în vedere faptul că, în campania agricolă, din statistica anilor precedenți, există riscul de producere a incendiilor la culturile de cereale, pompierii sfătuiesc agricultorii să respecte următoarele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice perioadei de recoltare şi depozitare a cerealelor:
• Tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor, vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii;
• Lucrările agricole se vor efectua numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei;
• Mecanizatorii şi şoferii care participă la campania de recoltare a cerealelor vor fi instruiţi în mod special, pentru a cunoaşte pericolele, cauzele de incendiu precum şi regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, mânuirea stingătoarelor şi modul practic de acţiune în caz de incendiu;
• Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, vor fi dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin 2 metri;
• Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole;
• Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole se va face la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată;
• La punctele de recoltare se vor asigura tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, precum şi platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă.
FACT BOX 1:
Interdicții
Pe perioada secerişului şi a recoltării cerealelor se interzice:
– fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişti, în locurile de depozitare a paielor, în locurile de staţionare a autovehiculelor care asigură transportul, în depozitele de carburanţi şi punctele de alimentare din lanuri, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 de metri; în aceste locuri se vor instala indicatoare de interzicere „FUMATUL OPRIT” şi „NU FOLOSI FOC DESCHIS”;
La efectuarea secerişului şi recoltării cu combine în lan, se recomandă:
– la începerea lucrărilor se va proceda la izolarea lanurilor faţă de drumurile, parcelele împădurite şi căile ferate cu care se învecinează;
– izolarea lanurilor se va face prin fâşii arate sau discuite cu lăţimea de cel puţin 20 de metri faţă de drumuri şi păduri şi de 50 metri faţă de căile ferate;
– în porţiunile de cale ferată unde riscul de incendiu este mai mare (rampe, curbe), lăţimea de izolare va fi mărită, iar recoltatul se va realiza începând cu aceste zone;
– dacă cerealele urmează să fie treierate pe arie, clăile de snopi se vor clădi în rânduri drepte, lăsându-se o distanţă de 5 – 6 metri între clăi şi de cel puţin 10 metri între rânduri, după care se va efectua aratul, imediat;
– dacă recoltarea se face cu combine din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, urmând a se ara imediat;
– dacă cerealele boabe rezultate de la recoltare cu combine se depozitează provizoriu, în tarla, locul de depozitare se va amenaja la cel puţin 30 de metri faţă de porţiunile încă nerecoltate şi se vor izola faţă de restul lanului şi de mirişte, printr-o fâşie arată, lată de aproximativ 3 – 5 metri;
– atât în perioada de recepţionare a cerealelor, dar mai cu seamă pe timpul depozitării este necesară supravegherea permanentă a umidităţii şi temperaturii acestora prin recoltarea de probe şi efectuarea analizelor de laborator corespunzătoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!