În scopul prevenirii apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară, cauzate în această perioadă de creșterea consumului unei cantități și game variate de alimente tradiționale dar și a altor preparate culinare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor va desfășura în toată perioada premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale, ample acţiuni tematice de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar. Verificări vor fi întreprinse şi în sectorul creșterii animalelor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare și animalelor specifice acestei perioade.
Vor fi vizate unităţi din Oradea, Beiuş, Ștei, Aleşd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, inclusiv localitățile aparținătoare administrativ teritorial. „Pentru eficentizarea acestor activități medicii veterinari din structurile DSVSA Bihor, vor colabora ori de câte ori situația o necesită, cu alte autorități și instituții de la nivel județean sau local – ANAF, ANPC, DSP, Inspectoratul județean de Poliție, Instituția Prefectului, instituții ale Consiliului județean, primării etc”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Controale
În cadrul acestor controale inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Bihor, vor urmări cu predilecție modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de către operatorii care desfăşoară activităţi de producerea și comercializarea cărnii şi a altor produse alimentare specifice – peşte, ouă, patiserie, cofetărie, operatori care desfășoară activități de comercializare a alimentelor – depozite alimentare, comerț cu amănuntul – hyper/supermarket, magazine alimentare etc. Se vor desfăşura controale şi la nivelul piețelor agroalimentare, târgurilor de animale și în locurile special amenajate unde prin tradiție este permisă sacrificarea mieilor.
„În baza experienței din anii anteriori, readucem în atenția consumatorilor din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită în achiziționarea alimentelor, şi în special a produselor specifice perioadei pascale pentru a evita eventualele situații nedorite. Tot pe această cale rugăm toți cetățenii județului să ne informeze de urgenţă, în cazul în care au cunoştinţă despre existența unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare”, a concluzionat directorul DSVSA Bihor.
Recomandări
Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate.
„Nu recomandăm achiziționarea de ouă din surse/ locuri/ gospădării necunoscute, care nu au inscripționate informațiile legale, s-au care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare, existând în acest caz riscul apariției unor tulburări gastrointestinale severe având ca agent etiologic salmonella spp”, spun inspectorii sanitari veterinari.
În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obținute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare, în exclusivitate în incinta spaţiilor special amenajate în pieţe agroalimentare, numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic,ceramică,etc).
Pe perioada expunerii la vânzare și cea a comercializării laptele și produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului.
Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică – magazine, măcelării, supermarket etc, provine în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA, și trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate ( stampilă), de către un medic veterinar. Marcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale ( de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „România” iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC.
Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă. Tot în acest context recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii ( în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinți anteriori), aceștea fiind înlocuiți cu un teşut conjunctiv – moale, numit burelet.
Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare miei aprobate temporar de către DSVSA Bihor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat „România” la mijloc codul centrului “BH 001” – pentru centrul de sacrificare din Municipul Oradea și respective cu codul ”BH 005” – pentru centrul de sacrificare din Municipiul Beiuș, iar inferior inscripţia „Controlat canitar veterinar”.
Mărimea literelor va fi de 0,8 cm iar cifrele de 1 cm. Carcasele de ovine și caprine, obținute în aceste centre de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producție, fiind interzisă introducerea acestora în rețeaua de distribuție a alimentației publice.
În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală .
Puncte de permanenţă ale DSVSA
În caz de suspiciune sau neconformități sesizate de către consumatori, aceştia se pot adresa punctelor de permanenţă pe care DSVSA Bihor le-a instituit, în această perioadă, în principalele localități ale județului. Programul de lucru în perioada 05.03. – 07.04.2016 este stabilit între orele 830-1700 pentru zilele lucrătoare iar pentru zilele/ intervalele orare nelucrătoare se va asigura permanența la telefon. Pentru zilele de 31.03.2018, 06.04.2018 și 07.04.2018. Se va asigura permanența între orele 8:30-15:00 la următoarele puncte de permanenţă: sediul DSVSA Bihor – centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141 sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245.
Sediul SCOSA/CSVZ Aleşd pentru zona Tileag, Aleșd – 0755.033738, sediul SCOSA/CSVZ Marghita în alternanța cu sediul CSVZ Valea lui Mihai pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739, sediul CSVSA Beiuş, pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720 şi aediul CSVSA Salonta pentru Salonta – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743 sunt celeleale puncte de permanenţă instituite la nivelul judeţului Bihor.
Activitatea acestor centre de permanență este asigurată de personalul de specialitate din cadrul DSVSA, ce îşi desfăşoară activitatea în zonele pentru care se organizează centrul de permanenţă, pe baza unui program ce este afișat la fiecare centru de permanența. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro , ori la Call Center din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!