În contextul tradiţiei româneşti de pregătire și consum a unor sortimente diverse de alimente tradiționale, asociate sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea practicilor frauduloase de punere în vânzare a unor alimente potențial dăunătoare consumatorilor, dar și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin vânzarea ilegală a porcinelor vii sau prin vânzarea și transportul de carne provenită din sacrificarea porcinelor contaminate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a elaborat un plan de măsuri preventive, menite a asigura tuturor cetățenilor județului Bihor liniștea și sănătatea atât de necesare în contextul epidemiologic actual.
[eadvert]
Acest plan include ample acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfășoară activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor în judeţul Bihor, cu accent pe două mari domenii de acțiune. Astfel, inspectorii sanitari veterinari vor verifica comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade, acțiuni prin care vor fi vizate unităţi din Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi din alte localităţi. De asemenea se va verifica mișcarea și comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploatațiile de porcine către abatoare autorizate, iar în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial, a circulației cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc provenite de la porci sacrificați în gospodărille populației.
De urmat
„Ca urmare a evoluţiei peste porcine africane este interzisă comercializarea porcilor a cărnii şi a produselor din carne provenite din zonele de restricţie. Tot datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat”, a precizat Adrian Comaniciu, directorul DSVSA Bihor.
Vânzarea ori achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în Baza Naţională de Date, care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor.
Se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare.
Trimite articolul
XSpecific PNL tot anul nu a fost PPA doar acum in prag de a revenit pesta ,taranul nu poate vinde porcul crescut ,,eco ,bio,feng shui “ ca doar vrea ,,Ioniș Ciolanis “ sa aduca mortăciuni din germania de la prietena lui ,,Hangelica” ca doar are ramasa multa pe stoc cu pandenia de covid