Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat amenzi în valoare de peste 2,2 milioane de lei şi au reţinut mai mult de 2.200 kilograme de carne şi produse din carne în cadrul controalelor efectuate în perioada 29 noiembrie – 22 decembrie.
[eadvert]
Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Totodată, a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii.
„În prima etapă a controalelor tematice desfăşurate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au realizat 8.455 de controale, în urma cărora au fost acordate 489 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 2.240.000 de lei. Totodată, au fost reţinute 2.515 de kg de carne şi produse din carne şi a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse”, precizează inspectorii sanitari veterinari.
Controalele au vizat 120 unităţi de abatorizare, 1.311 unităţi de procesare, tranşare şi comercializare a cărnii, 151 de unităţi de procesare din sectorul laptelui, 128 de unităţi de procesare produse de pescuit sau pescării, 16 centre de ambalare ouă, 295 de unităţi de depozitare, 4.158 de unităţi de alimentaţie publică, 456 de unităţi de patiserie/cofetărie, 137 de unităţi de panificaţie, 43 de pensiuni,194 de pieţe şi 284 de unităţi de depozitare legume şi fructe.
De asemenea, au fost realizate 1.162 de controale în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, pentru a se verifica respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală. O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării respectării restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană, care au scopul de a preveni răspândirea bolii, precizează sursa citată.
Nereguli
Conform Inspectorilor sanitari veterinari principalele neconformităţi identificate au fost desfăşurarea activităţilor în unităţi neînregistrate sanitar veterinar; nerespectarea condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor şi a echipamentelor de protecţie; comercializarea de animale fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară; deficienţe privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.
Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon al Call Center-ului instituţiei – 0800 826 787 care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!