Lovitură puternică pentru firmele care au angajați cu program parțial de lucru. Una dintre modificările Codului Fiscal, proiect aflat în dezbatare publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, propune ca plata contribuțiilor la sănătate și pensie să se facă luând ca bază salariul minim pe economie.
[eadvert]
„Se propune introducerea ca bază lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp partial al căror nivel este sub acest nivel. Astfel, venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului.
Excepții
Măsura nu se aplică în cazul în care angajații realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară. Măsura vizează situațiile, în care se află anumiți salariații, pentru care angajatorul nu este obligat la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată. În acest sens, au fost considerate vulnerabile din punct de vedere economic și social anumite categorii de persoane fizice cum ar fi: elevii, studenții, persoanele cu dizabilități, ucenicii, etc.
În acest context, au fost avuți în vedere și pensionarii care au ca sursă de venit pensia acordată din sitemul public de pensii ținând cont de grupul vulnerabil din care aceștia fac parte.
„Propunerea are ca scop descurajarea angajatorilor, care în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă”, se spune în Nota de dundamentare.
În aceeași oală
Legiuitorul uită, sau nu vrea să știe, că sunt domenii și situații în care activitatea desfășurată de acele persoane chiar presupune un program redus de lucru și aici nu poate fi vorba de muncă la negru. În această categorie intră îngrijitorii de persoane la domiciliu și distribuitorii de presă.
„Mi-e frică să nu crească munca la negru cu această măsură, ceea ce nu este de dorit. Vor avea de suferit firmele mici și mijlocii. Vor fi situații în care vor fi nevoiți să muncească patronii cu familiile lor. Chiar există domenii unde aceste persoane nu pot fi angajate cu normă întreagă, iar Guvernul ar trebui să facă o selecție, nu să-i bage pe toți în aceași oală”, spune Radu Silaghi, directorul executiv al Asociației Firmelor Bihorene.
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la proiectul de modificare a Codului Fiscal, pot fi transmise la adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, adică până la data de 14 iulie.
Trimite articolul
XDar voi nu ati auzit de scutirea de la plata taxelor a celor care au venitul minim garantat de stat? Aici mai trebuie verificate legistlatia deoarece nu este corect a plati taxe pe venit atata vreme cat ai venitul minim garantat de catre stat . in momemntul in care esti in domeniul social nu este cazul a plati taxe pe saracie, sau ii dai cu o mana si ii iei cu doua ?
E ca și cum ai bea un pahar cu apă, dar plătești pentru trei pahare. Mafia e patria.