Proiectul care a trecut, săptămâna trecută, de plen prevede că proprietarul de teren persoană fizică, este pasibil de amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei dacă pe terenul pe care-l deţine este depistată ambrozia, ne-a detaliat Cristian Beltechi, şeful Poliţiei Locale. Tot ca o completare a fost introdusă şi prevederea ca administratorul special al unei firme în insolvenţă să fie amendat pentru terenurile neîngrijite aparţinând firmelor în insolvenţă.
„A fost o măsură care ţine de ducerea la îndeplinire a prevederilor unei hotărâri anterioare care acum a fost completată. Încă nu dăm amenzi pe noul HCL, pentru că nu a trecut încă de controlul de legalitate, dar amendăm zilnic pe regulament, în veche formă”, ne-a spus acesta.
Amenda pentru persoanele juridice cu terenuri pline de buruieni sau mizerii cuprinsă între 2.500 de lei, indiferent că buruienile sunt alergene sau nu.
Contre politice
Cum subiectul ambroziei este cât se poate de sensibil în această perioadă din an, buruiana cauzează alergii din cele mai urâte, şi interesul politicienilor pentru temă este pe măsură. Din partea PSD, Liviu Sabău a observat „lipsa de eficacitate a măsurilor actuale – se controlează, se dau amenzi şi buruiana e tot acolo”. Consilierul estimează că între 15 şi 18% din poopulaţie este afectată puternic de ambrozie şi spune că vânzările de antihistaminice cresc de la an la an în Oradea.
„O banală amendă nu este o soluţie. În Franţa, de exemplu, se dau până la doi ani de puşcărie pentru terenurile cu ambrozie. Amenda ar trebui să fie ultima soluţie”, e părerea lui Sabău, care a cerut amânarea proiectului pus pe ordinea de zi, până când PSD va prezenta proiectul propriu pe acest subiect, aflat în lucru – „e a treia modificare de regulament, ar putea fi la fel de inutilă ca primele”.
Cu replici
De la prezidiu, viceprimarul Florin Birta i-a propus pesedistului să susţină măsuri contra ambroziei la nivel naţional, fiind din partidul majoritar în Parlament. Şi mai acid a fost viceprimarul Mircea Mălan – „ar trebui să ne vorbiţi de ceea ce faceţi nu de ceea ce veţi face. A amâna nişte măsuri în ideea că odată şi odată veţi face ceva, orădenii s-au lămurit cu asta”.
Propunerea de amânare a proiectului a picat la vot, iar cea de modificare a proiectului aşa cum a cerut executivul, a trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!