Determinarea proiectului strategic al Bihorului, cel care va beneficia de finanţare europeană din fonduri HU-RO, iscă scărmăneală politică între liderii liberali ai judeţului respectiv Oradiei. Pentru a-şi reconfirma proiectul propus, executivul local a cerut, joi, susţinerea consilierilor locali. Edilul Ilie Bolojan a fost contrat de consilierii UDMR, care au spus că nu văd rostul votului care li se cere, din moment ce decizia proiectului strategic al judeţului o poate lua exclusiv Consiliul Judeţean.
Nu se vrea rezervă
Disputa este cauzată de schimbarea sistemului de atribuire a finanţărilor europene. În sesiunea 2014-2020, o parte din bani vor fi direcţionaţi direct spre proiecte mai mari, depuse de consiliile judeţene. „ Acum discutăm de perioada de pregătire de finanţare 2014-2020 pe POR, unde lucrurile nu sunt definitivate şi pe programul transfrontalier, unde lucrurile se vor tranşa în perioada imediat următoare”, a lămurit primarul. Edilul insistă ca fragmentul de ring metropolitan să fie finanţat prin fonduri HU-RO şi să fie primul în lista priorităţilor, şi nu al cincilea, cum e acum. „Dacă dumneavoastră vă mulţumiţi să fim trecuţi la capitolul rezerve, în spatele a patru proiecte care nu pot fi acoperite de suma disponibilă, noi nu ne mulţumim”, a declarat primarul, cu adresă directă către consilierii UDMR.
Prioritate forestier – comunală
„Judeţul Bihor a propus un proiect strategic are ca obiectiv asfaltarea unui drum comunal forestier, de aproximativ 15 km, între zona Tulca şi zona Moneasa. Noi am spus din start că acesta nu poate fi strategic pentru judeţul Bihor. Am discutat la nivelul conducerii CJ. Constatând că nu se acceptă că Oradea şi Zona Metropolitană reprezintă 50% din populaţia judeţului şi că este motorul economic al judeţului, am adoptat ca propunere din partea ZMO şi azi supunem atenţiei CL, acest drum de centură. Va trebui să existe o dezbatere în Consiliul Judeţean, un vot al plenului”, a mai spus edilul. Bolojan a mai spus şi-n alte împrejurări că drumul comunal susţinut de CJ este, de fapt, propunerea personală a lui Horia Carţiş, consilierul preşedintelui CJ, Cornel Popa.
„O investiţie total secundară”, este aprecierea lui Bolojan despre proiectul considerat strategic de Popa.
„Dacă acest proiect nu este important pentru grupul UDMR, sunt convins că este important drumul transfrontalier Şuşti – Moneasa, că aveţi o comunitate importantă acolo”, le-a mai aruncat Bolojan udemeriştilor.
Banii Oradiei?
Porţiunea de drum de centură propusă de executivul local este cuprinsă între Calea Sântandrei şi Borş, are 7,5 km şi ar putea fi realizată din 15 milioane de euro care ar reveni judeţului Bihor. „Dacă judecăm raţional, nu putem să evităm Oradea”, susţine Bolojan. Edilul spune că banii care s-ar duce pe drumul din judeţ afectează dezvoltarea Oradiei. „Dacă în acest ciclu am contractat 27 milioane de euro, în condiţiile viitoare, nu vom mai putea contracta mai mult de zece milioane. N-o să mai fie de unde”, crede el.
Drumul de centură beneficiază de sprijinul PSD-iştilor din Consiliul local. Viceprimarul Ovidiu Mureşan le-a reamintit aleşilor că ar fi nepotrivit să voteze într-un fel în adunarea generală a ZMO şi-n alt fel în Consiliul local. Şi, mai mult, că primarii de toate culorile politice din ZMO au votat pentru prioritizarea centurii metropolitante. Într-un final, votul a arătat că întreaga discuţie a avut rostul unei gargare politice: proiectul a trecut cu 23 de voturi pentru, între acestea figurând şi voturi ale UDMR. Un singur consilier UDMR s-a abţinut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!