Taxele de parcare și tarifele practicate de Administrația Domeniului Public în special la cimitirul municipal au fost temele dezbătute în contradictoriu în plenul Consiliului local, la votarea fiscalității orădene pe anul viitor. Proiectul a trecut, vineri, de plen, cu votul exclusiv al majorității liberale.
[eadvert]
Din start, Adrian Madar a anunțat că grupul PSD nu va vota proiectul propus de executiv, chiar dacă, pe lângă aspecte criticabile, a identificat și tendințe de apreciat.
A punctat prima dată un „aspect pozitiv”, și anume „tendința de a muta greutatea poverii fiscale de la impozitul pe proprietatea, către impozitarea activităților care presupun utilizarea domeniului public. E o idee social-democrată, motiv pentru care salutăm direcția”.
Comentând neajunsurile identificare de pesediști, Madar a insistat pe extinderea supraimpozitării proprietăților terenuri-agricole din zonele fiscale A și B către zona C. „E o dublă măsură, ar fi suficient controlul prin zonarea fiscală”, consideră el. Instituirea de taxe speciale „pentru emiterea în regim de urgență a unor acte, autorizații și avize este ilegală și nu e doar opinia mea”, a mai spus el, invocând contenciosul administrativ care ar putea suspenda hotărârea. A mai criticat, apoi, majorarea tarifelor percepute de ADP, în special cele legate de cimitir. „E un subiect destul de gri. Există un monopol al administrației locale acolo și faptul că majorăm acele tarife cu 10 sau 20% nu este corect”, consideră consiliului Opoziției.
S-a referit, de asemenea și la „introducerea zonei zero la parcări” despre care susține că „nu este justificată de niciun interes public. Nu există nicio investiție recentă care să justifice această suprataxare”.
„Nu dezinformați!”
A primit replica primarului Florin Birta – „vă rog să nu dezinformați. impozitele nu au fost majorate decât cu 2,6% cota inflației care este obligatoriu de aplicat conform Codului Fiscal”.
Edilul a admis că au fost crescute, în schimb, taxele și tarifele. „La cimitir, de exemplu, anumite costuri au crescut așa că trebuiau crescute și taxele”.
Despre introducerea taxei de parcare pentru zona zero, Birta o consideră normală, „adică dacă ai posibilitatea să parchezi cu 3 lei într-o parcare subterană sau supraterană, dar tu parchezi în continuare pe strada Primăriei să blochezi tramvaiul, de exemplu, sau parchezi pe Dunării, când ai avea loc în parcarea de pe Tribunalului, înseamnă că vedem lucrurile diferit. Proiectul a trecut cu votul celor 19 liberali.
Apare parcarea roșie în Oradea: Preț de 8 lei/oră. Se scumpește și parcarea de domiciliu
Primăria o duce mai bine ca orădenii..
Adrian Madar a mai observat că, analiza contului de execuție bugetară la 9 luni, s-a observat o creștere a veniturilor cu 9% față de intervalul anterior. „Veniturile au crescut. Primăriei îi merge mai bine decât propriilor cetățeni. Consider că nu este corect și e chiar o greșeală să continuăm majorarea graduală a impozitelor și taxelor”, a declarat el. În replică, primarul Florin Birta i-a spus că vede în această creștere o evoluție normală. „Faptul că au crescut veniturile proprii ale Primăriei este un lucru normal pentru un oraș care se dezvoltă”, a spus el, afirmând că orice oraș care crește ar trebui să urmărească acest scop.
Trimite articolul
Xdaca primaria vrea mai multi bani pentru investitii ar trebui sa reduca salariile exorbitante, nejustificate ale primarilor viceprimarilor, directorilor care au niste salarii astronomice pentru o tara ca Romania, cea mai saraca tara dinn Europa in care politicienii alesi sunt cei mai bine platiti pentru ca de regula nu fac aproape nimic decat sa sifoneze banii publici, sa mareasca taxe, impozitesi utilitati.