Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii despre modificarea a provocat deja nemulţumiri în rândul reprezentanţilor din Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR).
Săgeţi
Veronica Burlacu a transmis de vineri încă, în umele ARFR, că noile măsuri ministeriale “afectează grav drepturile şi interesele pacienţilor din România, prejudiciază dreptul la proprietate şi încalcă principiile liberei concurenţe”.
Pedalând pe ideea că pacienţii au dreptul să aleagă farmacia cu cele mai bune servicii farmaceutice şi cu cea mai bogată ofertă de produse destinate întreţinerii sănătăţii, Burlacu accentuează factorul financiar amintind că reţelele de farmacii “investesc” continuu.
Prin urmare, spune Burlacu, membrii reţelelor de farmacii “nu înţeleg” de ce ministrul susţine că vrea să readucă farmaciile în mâinile farmaciilor atâta vreme cât în farmacii lucrează farmacişti. Acuza vizează decizia ministerială prin care patronii de farmacii vor trebui să conduc farmaciile împreună cu farmaciştii (51% din acţiuni să fie ale unui farmacist asociat unic sau ale unei asociaţii de farmacişti).
Reprezentanţii reţelelor de farmacii aruncă săgeţi către minister, amintind că şi în farmaciile lor s-au dat medicamente compensate către asiguraţi, cu termene de plată depăşite din partea caselor de asigurări.
Avertizări
Patronii de reţele susţin că schimbarea legii farmaciei loveşte “direct acei agenţi economici care au reprezentat în această perioadă de criză vectorii de stabilitate economică mai mult decât necesară pe această piaţă” şi susţin că s-a realizat “fără o consultare sau un dialog prealabil cu actorii implicaţi”.
Burlacu transmite că Ministerul ar pune astfel în pericol “chiar existenţa reţelelor de farmacii”.
Burlacu avertizează că o astfel de modificare s-a mai încercat acum patru ani, dar a fost “un fiasco, fiind criticată şi respinsă inclusiv de către Comisia Europeană” şi că ministeriabili nu ar fi “învăţat nimic din experienţele anterioare”.
Burlacu avertizează că o astfel de modificare s-a mai încercat acum patru ani, dar a fost “un fiasco, fiind criticată şi respinsă inclusiv de către Comisia Europeană” şi că ministeriabili nu ar fi “învăţat nimic din experienţele anterioare”.
Burlacu atenţionează şi că unii patroni de reţele din farmacii sunt investitori străini (care “plătesc cele mai importante contribuţii la bugetul de stat”) la companii listate la burse şi diminuarea puterii lor ar face ca “România să încalce tratatele bilaterale de protejare a investiţiilor şi va risca plata unor daune pe care economia romanească nu le poate suporta”.
Patronii reţelelor de farmacii sunt de acord cu un singur punct: “Suntem de acord în ceea ce priveşte introducerea excepţiei de înfiinţare a farmaciilor pe o rază de 100 de metri faţă de spitale, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent”.
Farmacii la sate!
La finele săptămânii trecute, preşedintele Colegiului farmaciştilor Bihor, Eugenia Hamza, a declarat că apreciază modificările din Legea farmaciei, dar şi-a exprimat temerea ca acestea să nu fi apărut prea târziu sau să nu apară alte acte normative care vor anula din nou aceste măsuri.
În plus, Hamza a relatat că ar trebui să se aibă în vedere reglarea distribuţiei de farmacii fiindcă în centrele oraşelor mari e aglomeraţie de unităţi farmaceutice în timp ce în judeţ sunt multe sate fără nicio farmacie. Mai mult, farmacista Hamza e de părere că în aceste vremuri de criză unele medicamente ar trebui ieftinite, pentru ca omul de rând să şi le poată permite să le cumpere.
O.S
Citiți principiile noastre de moderare aici!