La nivel de minister au apărut mai multe declaraţii contradictorii, care nu reuşesc decât să creeze confuzie în rândul neavizaţilor. Astfel, în urmă cu vreo două zile, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel declara că „nu este necesar acordul scris al părinţilor sau al tutorilor legali ai copiilor privind vaccinarea” şi că părinţii care nu vor vaccinarea copiilor lor trebuie neapărat să plece la şcoală şi să îşi „exprime dezacordul”. Apoi ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla a declarat că „va fi nevoie de acordul scris al părintelui (…) Obligatoriu trebuie cerut punctul de vedere al părintelui şi părintele poate să spună da sau nu (…) În absenţa acelui consimţământ scris, copilul nu poate fi vaccinat în şcoală. Dacă specialiştii spun că vaccinul e singurul mijloc de prevenţie, trebui să-i sfatuim pe români să se vaccineze (…) E singurul mijloc de prevenţie cunoscut în lume şi le recomand tuturor să se vaccineze”. Referitor la copii, şeful Colegiului Medicilor din România, dr. Vasile Astărăstoae, crede că ministerul încalcă legi şi protocoale internaţionale referitoare la protecţia minorilor atunci când impune vaccinarea acestora fără acordul părinţilor. Referitor la vaccinarea în masă a românilor, dr. Astărăstoae susţine că românii nu prea pot fi obligaţi să se vaccineze decât dacă se dă o hotărâre de Guvern: „Dacă statul român doreşte oprirea evoluţiei virusului pe teritoriul României, atunci trebuie să dea o hotărâre de Guvern prin care vaccinarea să fie declarată obligatorie şi să asigure dozele necesare pentru vaccinare încât peste 80% din populaţie să fie vaccinată”.
Şi la medici
O altă inadvertenţă este în declaraţia aceluiaşi secretar de stat şi ministrul Sănătăţii, vizavi de obligativitatea medicilor de a se vaccina cu atenţionarea că doctorii care refuză nu ar mai fi lăsaţi chipurile, să trateze pacienţi. Ministerul Sănătăţii a trimis adresă direcţiilor judeţene de sănătate publică, prin care solicită tuturor medicilor să se vaccineze împotriva noi gripe, în caz contrar li se va interzice prestarea de activităţi medicale care presupun prezenţa pacienţilor. Secretarul de stat Cercel a punctat: „Nerespectarea acestor obligaţiuni va duce la desfacerea contractului de muncă cu CNAS”.
Replica a venit tot de la şeful Colegiului Medicilor din România, dr. Vasile Astărăstoae: „Orice medic care va fi sancţionat şi va da in judecată statul va obţine inclusiv daune morale câştig de cauză, dacă nu în România, dar cu mare probabilitate şi în România, atunci sigur la CEDO”.
Joi dimineaţâ, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă, a declarat că directiva ministerială pare că „s-a mai atenuat” printr-o altă declaraţie a ministrului Cseke făcută miercuri seară, la un post naţional de televiziune, fapt ce înseamnă că personalul medical care nu vrea să se vaccineze nu va fi lăsat fără pâine, aşa cum anunţase Streinu Cercel. De altfel, mulţi doctori opinează că această obligativitate ce se doreşte a fi aplicată medicilor la fel de bine ar putea fi aplicată şi preoţilor sau altor categorii sociale de oameni care intră în contact cu foarte multe persoane.
Se câştigă?
Tot şeful CM România, dr. Vasile Astărăstoae opinează că e sceptic în privinţa pandemiei de gripă AH1N1 şi crede că măsurile OMS sunt exagerate: „Există un grad crescut de isterie colectivă, OMS a exagerat declarând pandemie şi modificând condiţiile de declarare a pandemiei”. La fel consideră şi şeful Comisiei de Sănătate de la Consiliul Europei, Wolfgang Wodarg, care a declarat public deja că se va începe o anchetă şi că va avea loc chiar şi o şedinţă pe acest subiect, la Consiliul Europei. Expertul european consideră că avem de a face cu „unul dintre cele mai mari scandaluri din industria farmaceutică ale secolului. Este o gripă ca oricare alta. Până în prezent, nu a provocat nici măcar o zecime din numărul deceselor cauzate în mod obişnuit de gripa normală. Campania de panică care a avut loc în ultimele luni reprezintă o oportunitate pentru reprezentanţii laboratoarelor care au ştiu că în cazul unei pandemii veniturile vor creşte considerabil”.
Cantacuzino e bun
Doctorii de familie spun că nu obligativitatea vaccinării tuturor doctorilor e o declaraţie neacoperită şi cred că nu se va aplica. În schimb, medicii bihoreni recomandă vaccinarea mai ales că au încredere în Institutul Cantacuzino din Capitală. „E un act benevol. Oricum, la noi cred că cei mai mulţi medici de familie s-au vaccinat”, a spus dr. Mircea Dumitrescu, care transmite că are încredere în vaccinul Cantgrip fiindcă e produs de Cantacuzino, care lucrează cu aceeaşi tehnologie brută de ani de 30 de ani, a produs enorm de multe vaccinuri şi nu a avut probleme cu reacţii adverse grave. De altfel, dr. Dumitrescu spune că el şi colegii lui au primit şi compoziţia Cantgrip, cunoaşte substanţele din vaccin şi spune că sunt sigure. Dr. Dumitrescu recomandă Cantgrip şi celor care s-au imunizat cu vaccin sezonier, dar să fie administrate la interval de 21 de zile. Medicul recomandă bihorenilor să meargă măcar fiecare la medicul lui de familie ca să afle de la sursă informaţii despre vaccinare. Reprezentantul medicilor de familie din Bihor, dr. Monica Vaida, nu comentează dezacordurile oficialilor, dar recomandă vaccinul bihorenilor.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!